Hlavní obsah

Meziroční inflace v květnu podle odhadů stoupla na 1,2 procenta

Meziroční inflace v květnu stoupla podle odhadů analytiků mírně na 1,2 procenta z dubnových 1,1 procenta. Důvodem je růst cen pohonných hmot, částečně kompenzovaný zlevněním řady potravin. V dalších měsících by přitom měla inflace nadále stoupat, odhadují ekonomové. Data o květnové inflaci zveřejní Český statistický úřad ve středu 9. června.

Článek

"V květnu zlevnily po šestiměsíčním růstu potraviny. Pohonné hmoty naopak stále zdražují. Inflace pozvolna stoupá, v srpnu ji čekáme nad dvěma procenty," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Na konci roku by se měla podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka inflace pohybovat mezi 2,5 až třemi procenty. Již v červenci totiž posune inflaci výše zdražení plynu. Měnověpolitická inflace, tedy inflace očištěná o dopady změn nepřímých daní, by ovšem měla podle Marka dosahovat necelých dvou procent. "ČNB tedy nebude mít důvod spěchat se zvyšováním úrokových sazeb," uvedl.

Postupný růst meziroční inflace je přitom podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška patrný v celé Evropě. "Není ovšem ani tak způsoben akutními inflačními tlaky, ale spíš jen srovnáním s loňským jarem, kdy šly ceny prudce dolů," uvedl.

Inflace i přes růst není a nebude podle analytika ČSOB Petra Dufka problémem tuzemské ekonomiky. "O poptávkové inflaci nemůže být ani řeč. Spotřebitelské nákupy klesají, a tak zde není ani prostor pro zvyšování tržních cen. Inflace tak zůstává především v režii regulovaných cen, daní a nevyzpytatelných cen ropy," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám