Hlavní obsah

Mezi nebezpečnými výrobky loni vévodilo oblečení, hlavně dětské, zjistil časopis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Oblečení, především to dětské, se stalo v loňském roce nejfrekventovanějším sortimentem, pokud jde o zařazení v rámci nebezpečných výrobků. Z celkového počtu téměř 2300 nebezpečných výrobků jich oblečení tvořilo celou třetinu, uvedl spotřebitelský časopis dTest.

Foto: Monika Ginterová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rizika, před kterými u oblečení varují dozorové orgány nejčastěji, jsou uškrcení či oběšení dítěte kvůli dlouhým šňůrkám.

„Dozorové orgány z různých evropských států opakovaně evidovaly případy zachycení šňůrek na kapucích dětí například na hřišti,“ uvedl spolupracovník dTestu Jan Richtr s tím, že některé případy vyústily až ve smrtelná zranění. Podobně například dlouhé šňůrky u pasu se mohou zachytit ve vozidlech a způsobit následné vlečení či přejetí dítěte.

Podle evropské normy nesmí být oblečení dětí do sedmi let vůbec opatřeno šňůrkami u kapuce a v oblasti krku. U sedmi až čtrnáctiletých dětí smějí mít nejdelší délku 7,5 cm. Šňůrky v oblasti hrudníku a pasu by neměly překračovat délku 14 cm.

Příliš dlouhé šňůrky však neznamenají jediný problém. Rizikem také například je, pokud oblečení pro nejmenší děti obsahuje drobné části, které se mohou snadno oddělit a dítě je může následně vdechnout nebo spolknout. Část oděvů označených jako nebezpečné také obsahuje nedovolené chemické látky, které mohou například vyvolat alergické reakce, připomněl Richtr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám