Hlavní obsah

Metanolová aféra poslala loňský prodej lihovin o desetinu níž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Vinou metanolové aféry loni poklesl tuzemský trh lihovin v porovnání s rokem 2011 o deset procent. Zatímco v maloobchodech se prodej snížil meziročně o zhruba devět procent, v restauracích odbyt propadl o 11 procent a na Moravě dokonce o 15 procent. Uvedla to Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) sdružující firmy s 81 procenty na českém trhu s lihovinami.

Foto: Celní ředitelství Olomouc

Vzorky zabavených lihovin se zkoumají v laboratoři.

Článek

Pokles prodeje postihl všechny druhy lihovin významně zastoupené na trhu. Nejvíce zasáhl vodku, která se meziročně propadla o 13 procent, hořké a bylinné lihoviny o 12 procent a tuzemáky (dříve rumy) si pohoršily o 7,4 procenta.

Podle prezidenta UVDL a generálního ředitele Stocku Plzeň Petra Pavlíka ani letos nelze očekávat žádné zásadní oživení trhu. Velkému útlumu poptávky budou podle něj čelit zejména menší producenti lihovin.

„Ani po šesti měsících od vypuknutí metanolové aféry, v níž po požití pančovaných kořalek z černé produkce zemřelo více než 40 lidí, se trh lihovin v ČR zcela nestabilizoval,“ informovala UVDL.

Prohibice a další tvrdá restriktivní opatření způsobily kromě finančních ztrát výrobců zejména výrazné oslabení reputace celého trhu a důvěry spotřebitelů. Aféra tvrdě dopadla hlavně na restaurace a poškodila kromě legálních výrobců lihovin i prodej nealkoholických nápojů a piva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám