Hlavní obsah

Merck musí pacientovi zaplatit devět miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATLANTIC CITY

Americká farmaceutická společnost Merck bude muset zaplatit dalších devět miliónů dolarů (asi 216 miliónů korun) 77letému Johnu McDarbymu, který viní její přípravek proti bolesti Vioxx ze svého infarktu. Rozhodla o tom v úterý porota ve státě New Jersey.

Článek

Už minulý týden stejný soud nařídil vyplatit tomuto muži odškodné 4,5 miliónu dolarů. Konstatoval, že firma dostatečně neupozornila na to, že užívání léků může vést k srdeční příhodě.

"Jde o první rozhodnutí udělit trestní sankci v New Jersey od změny příslušného zákona před 11 lety. To je fenomenální," prohlásil McDarbyho právní zástupce Rob Gordon.

Vioxx byl jeden z nejpředepisovanějších léků firmy. Byl na bolesti kloubů a ročně přinášel do pokladny Mercku 2,5 miliardy dolarů. Merck ho však v září 2004 stáhnul z trhu, protože se ukázalo, že při jeho delším užívání se zvyšuje riziko infarktu. Uživatelé Vioxxu a jejich rodiny v USA pak podali na Merck tisíce žalob. Merck si dal stranou na náklady soudních sporů zatím asi miliardu dolarů. Proti nynějšímu výroku se odvolá.

Žaloby dopadají rozdílně

Soudy řeší na Merck kvůli Vioxxu tisíce žalob. Dopadají ale různě. Podobný soud ve stejném městě, tedy Atlantic City před několika měsíci rozhodl, že Merck Co. nemusí platit odškodnění pozůstalým po Fredericku Humestonovi, který zemřel na infarkt v 60 letech. Neprokázalo se, že zemřel kvůli užívání léku.

Naopak soud ve městě Angelton v srpnu loňského roku rozhodl, že Merck musí vyplatit vdově po běžci Robertu Ernestovi v přepočtu šest miliard korun. Zemřel ve spánku v roce 2001. Soud tehdy řekl, že firma je vinna i tím, že lék šířila i poté, kdy věděla o jeho nebezpečných účincích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám