Hlavní obsah

McDonald’s prohrál spor o značku Big Mac

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký řetězec rychlého občerstvení McDonald’s přišel v EU o práva na ochranou známku Big Mac. Podle agentury Reuters o tom rozhodli unijní úřednici v kauze sporu McDonald’s s irským konkurentem Supermac’s.

Foto: Profimedia.cz

Big Mac

Článek

Řetězci Supermac’s se díky rozhodnutí úřadu pro ochranu duševního vlastnictví EUIPO otevírá cesta k expanzi do Velké Británie a dalších zemí EU.

Podle úřadu McDonald’s značku Big Mac v pěti letech před začátkem sporu v roce 2017 řádně nevyužíval a práva na značku získanou v roce 1996 zrušil.

Supermac’s tvrdí, že vyhrál v bitvě Davida s Goliášem.

„Je to velké vítězství,“ řekl zakladatel irské firmy Pat McDonagh. Podle něj tak skončí šikana velkých firem, které hromadí značky, aniž by je používaly.

Jde jen o název restaurace nebo i pokrmu?

McDonald’s měl značku registrovanou jak pro název restaurace, tak i pokrmu. Podle Irish Times se aktuální rozhodnutí vztahuje i na označení jídla. Agentuře Reuters se zatím nepodařilo získat od EUIPO se sídlem ve Španělsku upřesnění mailem ani telefonicky.

Záležitost nekomentoval ani McDonald’s, který se proti rozhodnutí ještě může odvolat. Dříve americká firma zdůraznila, že samozřejmě používá název Big Mac při propagaci a na obalech výrobků v řadě zemí. Podle evropských zákonů by ochranná známka u potravin měla zaručovat jejich originální původ, což firma dostatečně nedoložila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám