Hlavní obsah

Máslo zlevňuje, po Vánocích bude pod 30 Kč

PRAHA

Češi nedají po novém roce za čtvrtku másla až 50 korun, jak dříve avizovali někteří výrobci. Kvůli situaci na německém trhu totiž začaly ceny mlékárenských výrobků i na domácím trhu významně klesat, a nejedná se pouze o máslo.

Článek

Ceny čtvrtkilogramového balení másla v obchodech se v současné době pohybují nad 30 korunami a podle oslovených lidí z branže klesnou pravděpodobně po Vánocích pod tuto hranici. "Zlevnění mlékárenských výrobků na úroveň před zdražováním ale nelze předpokládat," uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec.

Zpracovatelům klesnou marže

Zlevnění půjde podle Němce na úkor marží zpracovatelů. "Je velká disproporce mezi poklesem cen mlékárenských výrobků a cenami surového mléka, které neustále stoupají. Podle prvních údajů za listopad se výkupní ceny mléka blíží deseti korunám za litr," řekl Němec. V prvním pololetí tohoto roku vykupovali zpracovatelé litr surového mléka za 7,8 koruny.

"Tento rozpor je samozřejmě dlouhodobě neudržitelný a bude-li cena suroviny růst i nadále, pak ceny mléčných výrobků musí logicky znovu stoupat," řekla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Zlevnění v Německu podle ní souvisí s mírným poklesem výkupních cen mléka.

"Aktuální výkupní ceny mléka v Německu jsou přes 11 korun, předpokládáme, že cena surového mléka se v ČR stabilizuje kolem deseti korun," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám