Hlavní obsah

Máslo na programu vlády. Do konce roku může ještě podražit

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli zvýšené poptávce po másle před Vánocemi jeho cena pravděpodobně ještě stoupne, nárůst by ale už neměl být výrazný. V zemích EU začala průměrná cena másla v posledních týdnech klesat. V pondělí to uvedlo ministerstvo zemědělství v materiálu pro jednání vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Cena másla vzrostla téměř na dvojnásobek.

Článek

Vláda v pondělí řešila nejen rozpočet a výjimky z EET, ale také ceny másla. Na vědomí vyžádanou informaci „o současném vývoji na domácím trhu s mléčnými výrobky,“ od ministerstva zemědělství.

„Zvýšená poptávka po másle je fenoménem, který pravděpodobně bude pokračovat. Cena másla podle expertů Evropské komise a zástupců sektoru může růst do konce roku. Průměrná cena másla v EU již ale v posledních týdnech zaznamenala mírný pokles. Lze tedy očekávat, že další případný nárůst již nebude velký a spíše se cena bude stabilizovat, nicméně je třeba počítat s vlivem zvýšené poptávky v období Vánočních svátků,“ stojí v materiálu.

Průměrná cena čtvrtky másla podle údajů ČSÚ minulý týden překročila 60 korun. Jeho výrazné zdražení je nyní sledované i proto, že je důležitou ingrediencí vánočního cukroví. Jeho nákup i pečení se letos prodraží - vedle másla totiž zdražily i vejce. [celá zpráva]

Rezort připomněl, že mezi letošním a loňským srpnem spotřebitelské ceny másla stouply o 45,2 procenta. Výrazně zdražily i sýr - ceny eidamu od srpna do srpna stouply o 36,7 procenta. Mléko a jogurty zdražily méně - meziročně o 15 procent.

„V letních měsících došlo k obratu dvouletého trendu poklesu cen v odvětví a ceny mlékárenských výrobků na světových burzách začaly vzrůstat. K oživení cen přispěl pokles produkce ve vývozních zemích jižní polokoule a oživení poptávky z dovozních zemí,“ píše se v dokumentu.

Ceny táhne poptávka z Asie i nákupní hysterie

Ministerstvo ve zprávě připomíná, že mléko a mléčné výrobky jsou z pohledu České republiky silnou exportní komoditou. Čtyřicet procent objemu výroby mléka se z ČR vyváží, a to ať již v podobě mléčné suroviny či v podobě mléčných výrobků. I proto je vývoj sektoru mléka výrazně ovlivňován situací na evropském i světovém trhu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny másla

Analytici již dříve upozornili na silnou poptávku ze zemí jako jsou Čína nebo Jižní Korea. Konkrétně v Česku ale podle ekonomů k růstu cen másla přispěla i určitá „nákupní hysterie“ zákazníků. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Předvolební debatu ovládlo máslo

Máslo je drahé, ale po Vánocích jej bude dostatek a jeho cena poklesne. Na tom se shodli v páteční předvolební debatě České televize zemědělští experti...

Výběr článků

Načítám