Hlavní obsah

Stát přichystal cenovou regulaci u pump, má podezření na kartel

Ministerstvo financí (MF) připravilo cenovou regulaci pro výši marže čerpacích stanic a maximální výši ceny u distributorů pohonných hmot. Rozhodlo se tak na základě výsledků červencových kontrol, které odhalily významný růst marží. O zavedení cenové regulace rozhodne v dalších týdnech podle cenového vývoje na trhu, stojí ve čtvrteční zprávě resortu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Sledovaná marže distributorů paliv a čerpacích stanic v červenci dosáhla u nafty 5,38 Kč za litr a u benzinu 5,64 Kč za litr. Přitom v červnu to bylo u nafty jen 2,63 Kč a u benzinu 2,36 Kč.

„Z důvodu významně zvýšených červencových marží připravilo ministerstvo financí cenovou regulaci, která stropuje maximální výši marže čerpacích stanic a maximální výši ceny u distributorů pohonných hmot,“ uvedlo ministerstvo ve svém čtvrtečním prohlášení.

Regulace by se měla týkat jak marží u čerpacích stanic, tak i u distributorů paliv. Její návrh ministerstvo poslalo České asociaci petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) a Unii nezávislých petrolejářů, aby se mohly na případnou regulaci technicky připravit.

Návrh možné regulace cen resort poslal do užšího připomínkového řízení a 1. září by mohl být připraven k podpisu.

Potvrzeno. Většina velkých prodejců paliv zneužila válku, nastřelili si marže

Ekonomika

Podezření z kartelu

V pátek také MF podá podnět k prošetření na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Některé sítě čerpacích stanic totiž podezírá z kartelové dohody, neboť při kontrolách zjistilo podobné nebo zcela totožné ceny paliv, „jejichž výše nereflektovala významný pokles cen ropy a paliv na světovém a evropském trhu“.

„Z výsledků našich kontrol ani z připravených opatření nemám radost, ale pro takto extrémní navýšení červencových marží u benzínu i nafty skutečně nemám pochopení. Rozumím argumentu kompenzování nízkých červnových marží, které byly pod průměrem loňského roku, ale rozhodně ne tímto způsobem. Považuji to za zneužití prázdninové sezony, kdy řidiči na dálnicích jednoduše neměli jiné řešení, než drahé palivo tankovat,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Ministerstvo zahájilo kontroly cen a marží pohonných hmot na celém trhu veřejných čerpacích stanic v polovině března. V červnu pak kontroly rozšířilo také o marže distributorů.

Anketa

Měl by stát regulovat ceny pohonných hmot u čerpacích stanic?
Ano
88,5 %
Ne
11,5 %
Celkem hlasovalo 14761 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám