Hlavní obsah

Martínek chce zjednodušit vystěhování neplatičů

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) chce tvrdě zatočit s neplatiči nájmů. V návrhu zákona o nájemném, kterým se má změnit Občanský zákoník, totiž uvádí, že když někdo nezaplatí nájemné nebo úhradu za služby za dobu delší než tři měsíce, může dostat výpověď i bez přivolení soudu.

Článek

Pokud by tuto představu přijal parlament i podepsal prezident, znamenalo by to průlom do současné praxe. Dnes může dát pronajímatel výpověď nájemníkovi pro neplacení - stejně jako u výpovědí z jiných důvodů - jen tehdy, když soud posoudí oprávněnost výpovědi a dá k ní souhlas. U všech ostatních výpovědí - například pro porušování dobrých mravů v domě, nebo když pronajímatel potřebuje byt pro sebe či své blízké - by nutnost souhlasu soudu zůstala nadále zachována.

Nově by také žádný neplatič neměl nárok ani na náhradní ubytování, které dnes musí vždy dostat rodina s dětmi a někdy i jiná rodina, o níž tak rozhodne soud. Napříště by těmto lidem mělo stačit přístřeší, což je například pokoj v hotelu na jejich náklady.

"Zdá se nám zbytečné, aby soud musel dávat souhlas ke každé výpovědi z nájmu. Mnoho osob, které neplatí nájem, rozhodně netrpí nedostatkem či nouzí. Kromě toho by měl nájemník vždy právo obrátit se na soud, který by spor rozhodl," sdělil před časem Právu náměstek ministra pro místní rozvoj Ivan Přikryl.

Rozhodovat bude majitel domu

Jiní odborníci ale upozorňují na to, že není snadné rozeznat notorického neplatiče, který chce zadarmo užívat byt, od toho, který je přesvědčen, že pronajímatel od něho vyžaduje částku, na kterou nemá právo, a proto odmítá zaplatit. Kdo je neplatič, by tak svobodně určoval majitel. Nemuselo by ani jít o jejich zlý úmysl. Někteří majitelé totiž dělají velké chyby ve vyúčtování za služby spojené s užíváním bytu.

V minulosti již byla snaha umožnit majitelům dát výpověď bez přivolení soudu. Navrhl to například v roce 1997 tehdejší ministr pro místní rozvoj Tomáš Kvapil (KDUČSL), a to pro všechny druhy výpovědí. Návrh nebyl schválen. Kvapil tento krok i nyní podporuje. "Je to velmi správný směr," řekl Právu.

Martínek také navrhuje ještě jeden velký zásah do vztahů mezi majiteli a nájemníky. Chce, aby se nájemní smlouva uzavřená na dobu neurčitou změnila při přechodu nájmu bytu nebo při výměně bytu na dobu určitou, a to na dobu pěti let. To znamená, že například při úmrtí nájemce by jeho dětem, na které by přešel nájem, po pěti letech skončila smlouva a byly by nuceny přijmout i tržní nájemné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám