Hlavní obsah

Maloobchodníkům za srpen klesly tržby, nejlépe se prodávalo přes internet

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Tržby tuzemských obchodníků zaznamenaly v srpnu pokles. Meziročně byly tržby nižší o 0,8 procenta, meziměsíčně pak o 0,1 procenta vzrostly. Za meziročním poklesem jsou zejména nižší prodeje v motoristickém segmentu, uvedl Český statistický úřad.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Maloobchodníci v srpnu zaznamenali s tržbami pokles.

Článek

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta není propad poptávky po automobilech již dominantou pouze v jihoevropských zemích.

„Prodej automobilů v poslední době výrazně poklesl například v Německu a s velkou pravděpodobností lze očekávat, že se podobný scénář nevyhne ani České republice. Situace je o to závažnější, že automobilový průmysl je pro nás klíčovým odvětvím,“ nastínil Novák.

Poptávka zůstává slabá

„Čísla potvrdila přetrvávající slabost domácí poptávky,“ sdělil analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin. Spotřebitele brzdí v nákupech růst inflace při minimálním růstu mezd, ale také přetrvávající negativní spotřebitelský sentiment.

„To ukázala i poslední data spotřebitelské důvěry, která potvrdila obavy spotřebitelů z dalšího vývoje,“ připomněl Šimek s tím, že negativní spotřebitelský sentiment táhne dolů prodeje a vývoj domácí poptávky pak stojí za poklesem české ekonomiky.

Jediné, co výrazně rostlo, byly prodeje přes internet a prostřednictvím zásilkových služeb, kde tržby stouply meziročně o osm procent. Tržby rostly i u prodejů oděvů a obuvi.

Zlepšení nelze příliš čekat

Situace se podle Šimka patrně výrazně nezlepší ani v nejbližších měsících.

Podzim přinese opět nárůst nezaměstnanosti a výraznější nárůst mezd se také nedá očekávat, ovšem růst cen bude patrně přetrvávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám