Hlavní obsah

Maloobchodníkům v srpnu rostly tržby, více se prodávala auta

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu meziročně přehouply do růstu 2,3 procenta po červencovém poklesu o 1,7 procenta. K růstu přispěl zejména prodej motorových vozidel a vyšší počet pracovních dní. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Prodej ojetin se na podzim zvýšil.

Článek

„Největší nárůst v maloobchodních tržbách zaznamenali statistici opět v prodeji osobních aut,“ sdělil analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit s tím, že tržby za prodej osobních aut vzrostly o 6,5 procenta. Nových vozů se podle údajů Svazů dovozců automobilů prodalo o téměř 17 procent více než před rokem, přesto však vozový park českých řidičů stárne a dosahuje průměrně 13,8 roku.

Tržby se naopak snížily v prodeji potravin, a to o 0,7 procenta. „Oproti loňsku je teď situace taková, že rostou ceny potravin a bydlení, platy se závratně nezvyšují, a reálné příjmy jsou tak nižší. Logickým důsledkem je snaha ušetřit i na jídle, což obchodníci výrazně pociťují,“ vysvětlil Kozub.

Lidé šetří na výdajích

Z výsledků srpnového maloobchodu je patrné, že se lidé snaží na výdajích šetřit, což se částečně odráží i na rozmachu internetových obchodů. Jejich tržby v srpnu rostly oproti předchozímu roku o 9,9 procenta.

Podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin o nějakém přehnaném optimismu nemůže být řeč. „Podzim přinese opětovný nárůst nezaměstnanosti. Firmy z obav, co přinesou další měsíce, příliš mzdy zvedat nebudou,“ domnívá se Šimek.

Reklama

Výběr článků

Načítám