Hlavní obsah

Maloobchodní tržby spadly popáté za sebou

– Praha • Aktualizováno

Maloobchodní tržby v České republice klesly pátý měsíc po sobě. V březnu se bez sezónního očištění meziročně snížily o 3,3 procenta po únorovém propadu o 4,7 procenta. Pokles prodeje hlásí obchody i prodejci aut, uvedl ve čtvrtek Český statistický úřad. Očištěné však meziměsíčně vzrostly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Očištěné o vliv počtu pracovních dní se meziročně tržby snížily o desetinu procenta a meziměsíčně se tržby po očištění o sezónní vlivy zvýšily reálně o 1,4 procenta.

V obchodech neočištěné tržby klesly meziročně o 0,6 procenta, za prodej pohonných hmot o čtyři procenta a nepotravinářského zboží o 2,5 procenta. Prodej potravin vlivem blížících se Velikonoc naopak vzrostl o 2,8 procenta. Ve srovnání s únorem sezónně očištěné tržby v maloobchodě stouply reálně o dvě procenta.

Neočištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se meziročně snížily o 8,9 procenta. Klesl prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů a snížily se také tržby za opravy. Proti únoru se sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel zvýšily reálně o 0,7 procenta.

Analytici vnímali výsledky negativně

Optimismem neplýtval analytik Komerční banky Miroslav Frayer: "Březnová data o vývoji maloobchodních tržeb skončila nepatrně pod tržním i naším očekáváním. Březnová data dokládají, že spotřebitelská poptávka zůstává nadále velmi slabá. Z tohoto důvodu tak rozhodně nemůžeme mluvit o růžovějších vyhlídkách. Neočekáváme, že by se domácnosti začaly letos pouštět do výraznějšího utrácení."

Také analytik ČSOB Petr Dufek je skeptický: "Že březnový meziměsíční nárůst je pouze přechodným jevem, je patrné už z toho, že vyšší zájem měli spotřebitelé především o potraviny. Efekt Velikonoc odezní a tržby obchodníků alespoň pro nejbližší měsíce začnou opět klesat. Nálada spotřebitelů zůstává špatná v důsledku rostoucí nezaměstnanosti, poklesu reálných příjmů a pochybnostech o světle na konci pomyslného tunelu recese."

Odlišný pohled měl analytik Raiffeisen bank Václav Franče, který se soustředil na očištěná meziměsíční čísla: „Dobrý březnový výsledek maloobchodních tržeb vnímáme jako další signál, že náš scénář postupného cyklického oživení české ekonomiky v tomto roce se naplňuje.“

Pokles tržeb za služby

Tržby za služby v prvním čtvrtletí meziročně klesly o tři procenta. Pokles tržeb zaznamenala všechna odvětví služeb. Po očištění o vliv pracovních dní se tržby meziročně snížily o 1,4 procenta.

Mezičtvrtletně sezónně očištěné tržby ve službách reálně vzrostly o půl procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám