Hlavní obsah

Malé hospody trápí hlavně nedostatek personálu a byrokracie včetně EET

Novinky, tov

Polovina malých podnikatelů v pohostinství připouští, že má potíže. Za hlavní problém označuje nedostatek personálu a neúměrnou státní byrokracii včetně zavedení EET. Vyplývá to z průzkumu pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR). Třetina restaurací má obavy ze zavedení zákazu kouření. Ten začne platit už na konci května.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hospody trápí nedostatek personálu.

Článek

Z průzkumu vyplývá, že přesně 50 procent podnikatelů nevidí svoji budoucnost dobře, klesají jim tržby a připouští zhoršující se situaci. Za největší problémy považují ty se sháněním kvalitního personálu a také nárůst papírování, až teprve poté následuje EET a neúměrný počet státních kontrol.

„Je zřejmé, že malé restaurace řeší jiné problémy než provozovny větší. Podstata jejich podnikání je v tom, že malý živnostník musí zvládnout vše buď sám nebo s naprosto minimálním počtem personálu. Jakákoliv kontrola, administrativa a komunikace s úřady mu zabírají čas, který není schopen věnovat tomu, co ho živí a on se nejen trápí s něčím, čemu dvakrát nerozumí, ale natvrdo přichází o tržby, protože práci v provozovně za něj nikdo neudělá,“ řekl předseda asociace Karel Havlíček.

EET platí pro restaurace od loňského prosince. Podle průzkumu mezi starosty či velkými pivovary do konce roku skončilo téměř tisíc provozoven, ministerstvo financí s odkazem na vlastní statistiky ale údaje zpochybňovalo. Část restaurací po zavedení EET zdražila, a to i přesto, že současně došlo ke snížení DPH u stravovacích služeb z 21 procent na 15 procent.

Bojí se zákazu kouření

„Malí provozovatelé rovněž vnímají daleko citlivěji fakt, že velké nadnárodní hypermarkety dnes prodávají za dumpingové ceny jak vybrané potraviny, tak například pivo, díky čemuž končí například v obcích nejen koloniály, ale logicky i hospody,“ dodal Havlíček.

Mírná většina malých provozovatelů restaurací nesouhlasí se zavedením protikuřáckého zákona, třetina z nich potom očekává v jeho důsledku menší tržby. Omezení provozu v souvislosti s protikuřáckým zákonem se obávají hlavně provozovny s více místy k sezení a menším obratem. Úplný zákaz kouření v restauracích začne platit 31. května.

Provozování malých restaurací patří s ohledem na úbytek, ale i příbytek podnikatelů k nejdynamičtějším oborům. Mezi léty 2013 a 2015 skončilo každý rok v průměru 4 627 firem a živnostníků, přičemž ve stejných letech zahájilo v oboru stravování svoji činnost průměrně 3 642 podnikatelů ročně, dodala asociace. Podle ní pokračuje trend, kdy každý rok v oboru každý přes desetinu firem.

Reklama

Související články

Průzkum: Kvůli EET zaniklo již 700 hospod

Kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) zaniklo zhruba 700 menších hospod, většinou bez nabídky teplého jídla. Vyplývá to z v pátek zveřejněného průzkumu...

Výběr článků

Načítám