Hlavní obsah

Majitel Exim Tours kupuje CK Fischer, vzniká nová jednička na trhu

Novinky, bož, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá skupina Rewe, majitel cestovní kanceláře Exim Tours, kupuje od KKCG Karla Komárka cestovní kancelář Fischer. Společnosti to oznámily na páteční tiskové konferenci. Obchod ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Foto: Profimedia.cz

CK Fischer

Článek

Kupující CK Fischer jsou Exim Holding a DER Touristik Group ze skupiny Rewe, která v Česku provozuje také síť obchodů Billa a Penny. Obchod firmy uzavřely ve čtvrtek, uvedla mluvčí KKCG Dana Dvořáková.

„Obě strany se domluvily, že výši transakce nebudou zveřejňovat,” doplnil Sören Hartmann, člen představenstva Rewe Group odpovědný za oblast cestovního ruchu.

Transakcí vznikne nový nejsilnější hráč na tuzemském trhu cestovního ruchu. Nové společnosti připadne zhruba třetina trhu. Kromě Eximu Rewe vlastní ještě cestovku Kartago Tours.

Rewe počítá s Jelínkem i Nasrem

Kdo bude novou společnost řídit, bude podle Hartmanna Rewe řešit až ve chvíli, kdy bude transakce schválena ÚOHS. „Obě společnosti mají vynikající vedení,” dodal s tím, že Rewe počítá se spolupráci jak se šéfem Fischera Jiřím Jelínkem, tak se zakladatelem Exim Tours Feridem Nasrem.

„Dnešek je velkým milníkem pro skupinu Fischer a skvělou zprávou pro českého zákazníka,” nechal se slyšet Jelínek. Zároveň vyzdvihl, že KKCG Fischera převzala v době, kdy se potýkal s obrovskými finančními a existenčními problémy, a za 16 let se z něj stala žádaná „nevěsta”.

Komárek vstoupil do CK Fischer v roce 2003

Exim Tours v loňském roce v Česku prodala zájezdy za téměř šest miliard korun a dosáhla hrubého zisku 288 milionů korun. Fischer utržil rovněž šest miliard korun se ziskem 88 milionů korun. Pro srovnání – tržby české trojky Čedoku loni činily 2,5 miliardy korun.

CK Fischer původně patřila v 90. letech podnikateli Václavu Fischerovi. Komárek do cestovky vstoupil v roce 2003, kdy se Fischerovo podnikání dostalo do problémů.

Sto procent akcií CK Fischer Komárek vlastnil od roku 2007. V roce 2014 připojila do skupiny Fischer i cestovní kancelář Nev-Dama zaměřenou na lyžařské zájezdy a internetového prodejce eTravel.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám