Hlavní obsah

Madeta hrozí, že omezí výrobu kvůli nedostatku mléka

Právo, Petr Pokorný, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Největší zpracovatel mléka v zemi, českobudějovická Madeta, bude muset v příštím roce omezit výrobu. Bude totiž dostávat daleko méně mléka než letos. Mlékárenské družstvo Jih, které jí letos dodalo 300 miliónů litrů mléka, se totiž rozhodlo, že bude mléko raději vyvážet do Německa, kde za něj dostane více peněz a dodávky Madetě omezí o 75 miliónů litrů.

Foto: archiv Petra Vabrouška

Petr Vabroušek

Článek

"Jedná se přibližně o 13 procent z celkového ročního odběru mléka, takže budeme muset omezit výrobu ve strakonickém a českobudějovickém závodě. Důsledkem toho může být propuštění třetiny zaměstnanců v obou provozech," řekl v pátek generální ředitel Madety Milan Teplý.

Madeta se s družstvem Jih při vyjednávání nedohodla na ceně, vyvstal jí totiž konkurent z bavorské mlékárny Goldsteig Cham. Zemědělci předložili vedení Madety dva návrhy na úpravu ceny. V prvním pololetí kupovala Madeta mléko průměrně za 7,95 koruny, což bylo o 60 až 80 haléřů méně, než nabízeli němečtí odběratelé.

"Přestože jsme splnili požadavky družstva Jih a jsme připraveni mléko v prvním čtvrtletí příštího roku vykupovat za 8,35 koruny za litr, o mléko přijdeme," konstatoval Teplý.

Madeta přistoupila na zvýšení cen pozdě

Osmikorunovou hranici překročila Madeta v srpnu, od října vykupuje za 8,20 a do konce roku se zavázala cenu zvýšit na 8,30 koruny za litr, podle zástupců Jihu to však bylo pozdě.

"Madeta slibovala zvýšení ceny nad úroveň osmi korun už od začátku letošního roku, což se nestalo. Tím jsme pochopitelně zklamání a proto jsme se začali orientovat i na trhy v zahraničí," reagoval místopředseda představenstva Jihu Zdeněk Houška a poznamenal, že ačkoli družstvo ještě nemá s Němci smlouvu podepsanou, je vývoz zmíněných 75 miliónů litrů už jistý.

Teplý v této souvislosti varoval, že zatímco Madeta vykupuje dohodnutou cenu litr mléka bez ohledu na obsah tuku, za hranicemi se nižší tučnost zohledňuje. Svoji roli v ceně pak hraje i přesnost dodávek, a to jak časová, tak objemová, či denní vývoj kursu koruny vůči euru. Všechny tyto okolnosti mohou s cenou výrazně pohnout směrem dolů. "Jsme schopni reagovat i na příkladné změny v ceně mléka v Německu.

Podle Jihu Madeta přehání

Máme i řadu dalších nabídek z celé Evropy a z Čech. Myslím, že scénáře o omezování provozu ze strany Madety jsou přehnané, protože je solidním partnerem a sežene mléko někde jinde," dodal Houška.

Do svých závodů už nyní vozí české mléko i další německé mlékárny, například Müller Milch, Ehrmann a Naabtaler Milchwerke. Hlavně moravské mlékárny se proto začínají rozhlížet po nových dodavatelích v Polsku a na Slovensku. Tuto možnost ovšem Madeta kvůli vzdálenosti nemá.

Podle Teplého by se celou situací měl začít zabývat stát. "Vyváží se tady hodnota v podobě suroviny, netvoří se přidaná hodnota, která by byla zdaněná. Důležité je, aby si všichni uvědomili, že se zde oslabuje zpracovatelský průmysl," zdůraznil Teplý.

Madeta loni zvýšila nákup mléka o zhruba 54,7 milionu litrů na 520,4 miliónu litrů. Její tržby loni činily 6,5 miliardy korun a čistý zisk 15,53 miliónu korun. Společnost zaměstnává 1700 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám