Hlavní obsah

Maďarští poslanci musí podepsat úsporná opatření, pak budou mít premiéra

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Příští maďarský premiér Gordon Bajnai požádal poslance Maďarské socialistické strany a Svazu svobodných demokratů, aby svými podpisy podpořili připravovaná drastická úsporná opatření. Podle agentury MTI by poslanci svým podpisem měli vyjádřit souhlas například se zrušením 13. mzdy ve veřejném sektoru, se zrušením 13. důchodu a dalšími tvrdými opatřeními v sociální sféře.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Gordon Bajnai

Článek

Bajnai údajně podpisy poslanců pod svůj úsporný plán podmiňuje svou kandidaturu na premiéra.

Mzdy ve veřejném sektoru by se měly podle úsporného plánu na dva roky zmrazit. Věk při odchodu do důchodu by se měl zvýšit na 65 let. Mateřská by se měla vyplácet místo tří let maximálně po dobu 24 měsíců a dětské přídavky by se vyplácely jen do věku 20 let místo současných 23 let v případě, že dítě studuje. Vláda by měla snížit podporu veřejnoprávním médiím, snížila by dotace do dopravy a zemědělství.

Současný premiér Ferenc Gyurcsány před časem oznámil svůj odchod z funkce. Socialisté a liberálové se po zdlouhavém jednání shodli na jeho možném nástupci, kterým se má stát Bajnai. Jeho jmenováním by se socialisté a liberálové chtěli vyhnout předčasným volbám, po nichž volá opozice.

Tyto strany mají totiž v současnosti historicky nejnižší preference. Podle průzkumů by v případných předčasných volbách suverénně triumfovala opoziční strana FIDESZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám