Hlavní obsah

Maďarský forint rekordně oslabil, ztrácí i koruna a zlotý

Maďarský forint ve čtvrtek v podvečer oslabil vůči euru na historické minimum, euro stálo až 331,85 forintu. V pátek měna ztráty jen nepatrně korigovala. K poklesu kurzu měny přispívají obavy z globální recese, obchodní války a z odchodu Británie z Evropské unie bez dohody. Tyto faktory pociťují i další regionální měny koruna a zlotý. Koruna ovšem oslabila jen o haléře.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj kurzu forintu k euru.

Článek

Ve srovnání s dalšími měnami v regionu střední a východní Evropy letos forint vykazuje k euru nejhorší výkon. Předchozí minimum bylo z loňského července, kdy kurz činil 330,75 forintu za euro, uvedla agentura Bloomberg. Forint mírně oslabil i ke koruně, ve směnárnách se prodává 100 forintů za zhruba osm korun.

Maďarská centrální banka na začátku tohoto týdne potvrdila svůj umírněný postoj, tedy že nadále podporuje nízké úrokové sazby. K aktuálnímu poklesu forintu se odmítla vyjádřit. V prohlášení zaslaném agentuře Reuters uvedla, že nemá žádný cíl vývoje směnného kurzu, a proto nebude otázky na toto téma komentovat.

Nejistota oslabuje regionální měny

Forint postupně klesá už roky, jeho nejnovější propad zrychlily obavy o zdraví globální ekonomiky. Index měn rozvíjejících se trhů, který sestavuje společnost MSCI, teď směřuje k nejhoršímu měsíčnímu výkonu za více než sedm let. Investoři totiž dávají přednost relativnímu bezpečí v podobě dolarových aktiv. S výjimkou thajského bátu v srpnu klesla k dolaru každá měna, upozorňuje Bloomberg.

Koruna k euru v posledních dnech oslabila jen o haléře a kurz se pohybuje kolem 25,90 koruny za euro. Obdobně oslabil i polský zlotý, který se v současnosti obchoduje na úrovni 4,396 zlotého za euro.

Podle ekonoma Komerční banky Michala Brožka regionální měny tíží obavy z tvrdého brexitu. Britská královna tento týden vyslyšela návrh britského premiéra Borise Johnsona na odstavení parlamentu. „Rozpuštění parlamentu na téměř pět týdnů zvýšilo nervozitu finančního trhu,“ komentoval to ekonom.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám