Hlavní obsah

Maďarsko zvažuje nákup českých letadel L-159

– Budapešť
Právo, Novinky, Ivan Vilček, Alex Švamberk, Tomáš Reiner

Maďarsko má podle deníku Magyar Hírlap zájem o letadla L-159 Alca z Aero Vodochody. Maďarští piloti gripenů podle něj momentálně trénují na pronajatých L-159 v českém vzdušném prostoru. České ministerstvo obrany Novinkám potvrdilo, že nabídlo Maďarsku, že odprodá přebytečné stroje L-159, které nevyužívá.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letoun L-159 Alca českého letectva

Článek

„Pro výcvik pilotů by bylo mnohem lepší, kdyby mohli létat v maďarském vzdušném prostoru,“ cituje deník nejmenovaného zástupce maďarského ministerstva obrany.

Jednání o nákupu těchto letadel pro potřeby maďarské armády údajně začala ještě před letošními dubnovými parlamentními volbami v Maďarsku. V jednáních prý pokračují i zástupci nové maďarské vlády.

České ministerstvo obrany potvrdilo, že  přebytečné stroje L-159 Maďarům nabídlo. "Maďarsko v současné době intenzivně řeší otázku výcviku svých vojenských pilotů. Vzhledem k tomu, že jeho letectvo nedisponuje pokročilými cvičnými letouny, je letoun L-159 jednou z možných alternativ," uvedl mluvčí obrany Vladimír Lukovský.

Ve svém vyjádření dále napsal: "Maďarské letectvo od roku 2004 využívá pronajatý tovární stroj L-159B společnosti Aero Vodochody a.s. Toto řešení je však považováno jako překlenovací. Za českou stranu byla proto Maďarsku učiněna nabídka na odprodej nadpočetných letounů L-159 z výzbroje AČR. Vzhledem k tomu, že v této době je tato nabídka předmětem jednání obou stran, není možné ji stejně jako vlastní průběh jednání blíže komentovat.“

Tématem jednání je podle Magyar Hírlap především cena letadel L-159. „Hledáme kompromis, který bude přijatelný pro výrobce i pro armádu,“ cituje deník další zdroj z maďarského ministerstva obrany.

Zástupci maďarského a českého ministerstva obrany měli naposled jednat o nákupu letadel L-159 na leteckém dni v Kecskemétu. Maďarsko by podle deníku mohlo koupit česká letadla za velmi výhodnou cenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám