Hlavní obsah

Lyft vstupuje na burzu, je to výzva pro Uber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Primární veřejná nabídka akcií (IPO) ohodnotila firmu Lyft na 24,3 miliardy dolarů (558 miliard Kč). Provozovatel alternativní taxislužby v pátek vstupuje na burzu Nasdaq a cenu jedné akcie stanovil na 72 dolarů. Na burzu se v dubnu chystá i Uber.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Logo společnosti Lyft. Druhá největší alternativní taxislužba v USA po Uberu vstoupila ve čtvrtek na burzu.

Článek

Firma slaví s primární nabídkou úspěch i přes své zadlužení, protože investoři si podle agentury Reuters nechtějí nechat ujít možnost mít podíl na jejím očekávaném příštím silném růstu. Ten si od tohoto sektoru slibují, protože mladá generace žijících ve velkých městech již neplánuje pořízení vlastního vozu.

„Lyft je druhou největší americkou on-line přepravní platformou svého druhu, a to po Uberu. V primární emisi získala od investorů za prodej 32,5 milionu svých akcií celkem 2,34 miliardy dolarů (53,7 miliardy korun), takže se jedná o největší úvodní úpis akcií amerického technologického startupu od doby, kdy před dvěma lety vstoupila na burzu společnost Snap, známá svojí sociální sítí Snapchat,“ komentoval ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Na trh jde k obchodování jen část akcií, tedy jen část firmy. Na tomto základě je stanovena hodnota příslušného podílu, který je na burze, a dopočtem do sta procent spočtena hodnota celé společnosti,“ upřesnil na dotaz Novinek.

Větší konkurent Lyftu, firma Uber, se chystá vstoupit na burzu už v nejbližších týdnech. Podle investičních bankéřů by tato firma mohla být ohodnocena až na 120 miliard dolarů a mohlo by tak jít jednu z největších primárních emisí historie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám