Hlavní obsah

Lufthansa uvažuje o převzetí skandinávských aerolinek SAS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRANKFURT

Německá letecká společnosti Lufthansa zvažuje převzetí skandinávských aerolinek SAS. Chce tak posílit svoji pozici v Evropě.

Foto: Reuters

Lufthansa patří v současné době k největším evropským aerolinkám.

Článek

"Vedou se exkluzivní jednání," uvedl zdroj blízký jednáním a dodal, že SAS oslovily Lufthansu s návrhem na převzetí již v květnu. Upozornil však, že jednání ještě nemusí skončit dohodou.

Mluvčí Lufthansy odmítl zprávu komentovat, stejně tak představitelé Norska a Švédka, kteří jsou akcionáři SAS. V SAS nebyl k zastižení nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil.

Lufthansa patří spolu s Air France-KLM a British Airways k největším aerolinkám v Evropě. Letecké společnosti po celém světě se nyní slučují, aby se tak mohly lépe vyrovnat s rostoucími cenami pohonných hmot a slábnoucí ekonomikou.

V SAS vlastní poloviční podíl vlády Švédska, Norska a Dánska a sedm procent rodina Wallenbergů. Lufthansa je partnerem SAS v alianci Star Alliance. Spojení by mohlo posílit pozici aerolinek na trasách mezi Německem a Skandinávií.

Lufthansa má velké plány

Německé aerolinky se snaží nalézt nové partnery. Často jsou zmiňovány v souvislosti se zájem o italskou Alitalii, polské LOT či Austrian Airlines. Lufthansa také plánuje převzít 45 procent v Brussels Airlines s opcí na odkup celé společnosti.

O případné investici by se podle zdrojů mělo jednat na zasedání dozorčí rady aerolinek, které se koná 24. září. Na programu setkání jsou mimo jiné i další finanční investice.

Tržní kapitalizace SAS činí 830 milionů eur (20,2 miliardy Kč). Za poslední tři měsíce akcie SAS posílily o 18 procent, což je jeden z nejlepších výkonů akcií v sektoru. Za poslední rok však naopak klesly o více než 60 procent, tedy téměř nejvíce z celého sektoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám