Hlavní obsah

Lufthansa utratí za nová letadla rekordních 360 miliard

– Frankfurt nad Mohanem • Aktualizováno
Novinky, pit

Německý gigant Lufthansa se rozhodl výrazně obměnit svůj letecký park. V souvislosti s tím si největší evropská letecká společnost podle tržeb objedná 59 nových dopravních letadel za celkem 14 miliard eur (zhruba 360,5 miliardy korun). Dá se však počítat se slevou, která je u takto velkých nákupů celkem běžnou záležitostí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

První stroje by se v barvách Luthansy měly objevit v roce 2016. Jedná se o největší investici soukromého sektoru v Německu, uvedla agentura Reuters.

Lufthansa si nové letouny s širokým trupem objedná jak u evropského Airbusu, tak i u amerického Boeingu. Od Boeingu zakoupí 34 letadel typu 777-9X, od Airbusu to bude 25 strojů typu A350-900. Nové letouny mají nahradit boeingy 747-400 a airbusy A340-300, které německá společnost plánuje vyřadit do roku 2025.

Nové modely by měly ušetřit až pětinu nákladů na provoz i spotřebu paliva oproti starším typům. Lufthansa prochází výraznou restrukturalizací, k níž patří i avizované rušení až 3500 pracovních míst.

„Nikdy v historii Lufthansy jsme neučinili větší investici. Menší spotřeba paliva, méně emisí oxidu uhličitého a méně hluku, tento nákup nám umožní učinit výrazný posun ve výkonnosti,” uvedl šéf Lufthansy Christoph Franz, kterého citovala agentura Bloomber.

Jak německé aerolinky uvedly, tato masivní investice by měla zajistit práci pro 13 000 lidí v samotné Lufthanse. Na odchodu je nicméně její šéf Christoph Franz, který tento týden oznámil, že zamíří do švýcarské farmaceutické společnosti Roche.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám