Hlavní obsah

Loni zkrachovalo nejvíce firem a živnostníků v historii Česka

Právo, gin

V roce 2012 padlo v Česku historicky nejvíce firem. V přepočtu jich každý loňský pracovní den zkrachovalo téměř patnáct. Více než polovina z nich byli živnostníci.

Foto: CCB, Právo

Definitivní počet bankrotů firem za rok 2012 raketově předstihl i rok 2011. Nejvíce krachují živnostníci.

Článek

Celkem zbankrotovalo 3 692 společností a podnikatelů. V pouhém meziročním srovnání s rokem 2011 se jedná o 46 procentní nárůst.

Živnostníci se na firemních bankrotech podíleli 64 procenty, což je ve srovnání s rokem 2011 nárůst o dalších čtrnáct procent.

Vyplývá to ze statistik společnosti CCB – Czech Credit Bureau, která finančním institucím vede oficiální registr všech dlužníků.

V roce 2012 nejčastěji bankrotovaly obchodní společnosti, firmy v pohostinství a službách. Na tato odvětví připadlo více než 60 procent všech bankrotů. Nejrychleji se počet bankrotů obchodních společností meziročně zvýšil ve stavebnictví, a to o 17 procent.

Nejrizikovější oblast: Kraje Moravskoslezský a Ústecký

„Nejvyšší počet insolvenčních návrhů na tisíc firem byl v Moravskoslezském kraji. V absolutních číslech ho následuje Ústecký a Olomoucký kraj.  Pokud srovnáme s rokem 2011, došlo k výraznému zvýšení počtu insolvencí na 1000 firem v Ústeckém, Jihočeském a Karlovarském kraji,“ komentovala vývoj společnost Creditreform.

Mnoho insolvenčních návrhů u právnických osob končí prohlášením úpadku, případně je insolvenční návrh zamítnut z nedostatku majetku firmy nebo odmítnut z formálních důvodů.  Řešení úpadku je u právnických osob lze konkurzem nebo reorganizací.

Roste i počet konkurzů

Ačkoliv došlo v prosinci 2012 k poklesu počtu konkurzů jak v meziročním srovnání, tak ve srovnání s listopadem 2012, roční počet konkurzů stále roste.

„V roce 2012 byl počet prohlášených konkurzů o 6,8 procenta vyšší než v roce 2011. Celkový počet konkurzů meziročně vzrostl zejména u živnostníků, a to o 12 procent. Podíl živnostníků v konkurzu na celkovém počtu firem v konkurzu loni činil 29 procent,“ upřesnil Creditreform.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám