Hlavní obsah

Loni v Česku změnilo majitele nejvíc firem za poslední dvě desetiletí

Novinky, pit
Praha

V loňském roce změnilo v České republice majitele 14 126 firem, což je o 1518 více v porovnání s rokem 2012. Zároveň jde o největší počet za posledních 20 let. Informovala o tom poradenská společnost Bisnode, která tyto údaje sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Počet firem se změnou vlastníka

Článek

Historicky největší množství společností, které loni změnily vlastníka, je podle Bisnode dalším ze znaků končící krize. Téměř polovina prodaných společností podnikala ve velkoobchodu a maloobchodu (celkem 32 procent) nebo v oblasti nemovitostí (17 procent).

„Velkoobchod a maloobchod je obor, kde dochází k velké fluktuaci firem. V takovém dynamickém prostředí je přirozené, že mnoho firem vzniká a zaniká a také mění svého vlastníka,“ uvedl analytik Bisnode Michal Říčař.

Podobnou charakteristiku podle analytika vykazují služby spojené s nemovitostmi, které jsou přímo závislé na hospodářském cyklu.

„Dynamiku ekonomiky lze vhodně sledovat několika indikátory a jedním z nich je i počet nových firem a změn vlastnictví. Obě tyto charakteristiky v roce 2013 vykazovaly příznivé výsledky. Z posledních závěrů tak lze usuzovat, že se naší ekonomice blýská na lepší časy,“ shrnul Říčař.

Reklama

Výběr článků

Načítám