Hlavní obsah

Lidé v říjnu utráceli za benzín a oblečení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tržby v maloobchodě se říjnu meziročně zvýšily o 1,7 procenta po zářijovém jednoprocentním růstu. Dařilo se hlavně prodejcům pohonných hmot a motorových vozidel. Tržby rostou i obchodníkům s textilem a zařízením pro domácnost.

Foto: Martin Boháček

Pohled do garáží SDH Pozorka: vlevo - cisterna CAS 24 na podvozku Praga NTS 265 Golden 4x4, vpravo - technický automobil TA-L1R Avia

Článek

"Tržby obchodníků se zbožím pro motoristy se v říjnu meziročně zvýšily o 2,1 procenta, což je od počátku letošního roku nadprůměrný výsledek. Tržby z prodeje pohonných hmot meziročně stouply o 6,1 procenta," sdělil ve čtvrtek Český statistický úřad.

Tržby za oblečení vzrostly v říjnu tržby meziročně o 4,6 procenta, za potřeby pro domácnost o 3,6 procenta. V říjnu se zastavil růst výdělků za léky a kosmetiku, které byly v posledních měsících stále vyšší.

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka utrácejí lidé hlavně za výrobky, které se nakupují za dolary, jehož kurs v posledních měsících prudce klesá. "Prozatím stále platí, že české domácnosti spíše spoří a peníze investují do bydlení než do zvyšování spotřeby," řekl Dufek. Říjnová čísla ale naznačují, že lidé začínají utrácet víc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám