Hlavní obsah

Lidé si objednali dluhopisy za 16 miliard, Kalousek je spokojen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednotliví investoři si v rámci jarní emise objednali spořicí státní dluhopisy za 15,9 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů ministerstva financí. Prodej dluhopisů zahájilo ministerstvo 10. května a ukončilo jej ve čtvrtek. Dluhopisy musí být uhrazeny do 7. června.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) se tak ministerstvu podařilo splnit plán, podle kterého chtěl úřad prodat dluhopisy za 10 až 20 miliard korun. „S výsledkem jsme proto spokojeni a emisi plánujeme zopakovat na podzim,“ řekl již dříve ministr. Loni na podzim si investoři objednali spořicí dluhopisy za víc než 20 miliard korun.

Letos si chce ministerstvo financí podle materiálu nazvaného „Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2012“ půjčit přes 243 miliard korun. V sumě je zahrnuta i jarní a podzimní emise spořicích dluhopisů.

Ministerstvo lidem nabídlo pětiletý kuponový a reinvestiční spořicí dluhopis, 1,5letý diskontovaný dluhopis a sedmiletý protiinflační dluhopis. Největší zájem měli podle předběžných statistik investoři o 1,5letý diskontovaný dluhopis. Cenné papíry vydá ministerstvo 12. června. Nákup dluhopisů, jejich správa, výplata i reinvestice úrokového výnosu jsou zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám