Hlavní obsah

Lidé se snaží zachránit své oblíbené hospody. Poslali už 7,6 milionu korun

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vládní opatření ze dne na den zavřelo veškeré hospody a restaurace v zemi, což je pro mnohé likvidační. Češi se proto na záchranu svých oblíbených podniků složili. V rámci projektu „Zachraň hospodu!“ vybralo 7400 zákazníků už 7,6 milionu korun a tím podpořili 1400 restaurací.

Foto: Archiv restaurací

Lidé se skládají na záchranu oblíbených podniků.

Článek

Iniciativa „Zachraň hospodu!“ podporuje podniky, jako jsou hospody, restaurace či kavárny. Cílem projektu je vybrat dostatek financí, aby registrované podniky mohly pokrýt alespoň základní náklady a nedostaly se do existenčních problémů.

Otevírání restaurací se neurychlí. Vláda chce počkat na vývoj situace, oznámil Prymula

Domácí

Svou oblíbenou hospodu může podpořit úplně každý zakoupením voucheru na webu www.zachranhospodu.cz. Ten bude možné uplatnit v daném podniku po jeho znovuotevření.

Projekt sdružuje na svých stránkách už 2413 hospod, přičemž správci prověřili zatím 2075 podniků.

„Zapojením do projektu chceme alespoň malým dílem přispět k udržení českých restaurací a hospod při životě,“ vysvětluje ředitel pro strategický marketing Mattoni 1873 Ondřej Postránský.

V programu najdete vyhlášené restaurace, jako jsou například Pivovar U Fleků, U Pinkasů nebo U Bubeníčků.

Rakousko ruší omezení pohybu, otevírá restaurace a hotely

Koronavirus

„V současné době je gastro trh ve velmi složité situaci a toto může být jedna z cest, jak dostat zákazníky zpět do restaurací. Jsme velmi rádi součástí tohoto projektu a zároveň doufáme v brzký návrat k normálu. Na naše hosty se již velmi těšíme,“ řekla Eva Balážová, Executive Director společnosti Rosinter, která provozuje v České republice provozovny TGI Friday’s.

Snaha neztratit kontakt se zákazníkem

O přežití bojuje také například restaurace Zelená zahrada na pražských Vinohradech. Majitel se snaží hlavně neztratit kontakt se zákazníkem. „Je to skutečný boj, jsme ve ztrátě statisíců korun, ale vidíme světlo na konci tunelu. Těšíme se, že 11. května otevřeme zahrádku, a mnoho našich klientů nám vyjadřuje podporu a slíbilo, že dorazí,“ svěřil se Novinkám majitel restaurace Jan Lacina.

Foto: archiv Zelené zahrady

Restaurace budou moci otevřít zahrádky 11. května.

Ten také vymyslel pro své zákazníky takzvaný zpětný bonus. Všichni, co si pravidelně objednávají jídla s sebou, dostávají účtenky s celkovou částkou, z níž si mohou odečíst dvacet procent. Takhle v podstatě sbírají virtuálně peníze. Když pak přijdou do otevřené restaurace, budou jim odečteny z účtu.

„Naše ceny zůstávají pořád stejné, ale když jim jídlo pouze dovezeme, přijdou i o náš servis, takže při návštěvě jim dáme alespoň něco málo zpět. Je to poděkování za jejich věrnost. Tenhle rozvoz nám zmenšuje tu obrovskou ztrátu, co máme,“ uvedl Lacina.

Restaurace, hospody, bufety a kavárny mají podle plánu otevřít 11. května s obsluhou přes výdejní okénko, v provozu mohou být také venkovní zahrádky. Vnitřní prostory by se pak měly otevřít o dva týdny později, tedy v pondělí 25. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám