Hlavní obsah

Lidé kupují na splátky vybavení domácnosti, ale i dovolenou

ČESKÁ REPUBLIKA

Na splátky se letos stejně jako v předešlých letech nejvíce prodávají pračky, ledničky a spotřební elektronika. S prvními teplými dny ale výrazně roste zájem také o zahradní techniku, a třeba i bazény či dovolené. Vyplývá to z ankety mezi firmami, které nákupy na splátky financují.

Článek

"Spotřebitelé stále častěji nakupují na splátky potřeby pro dům a zahradu," řekl ředitel GE Capital Multiservis Jiří Pathy. Během prvních dvou měsíců letošního roku nakupovali podle něj lidé ve zvýšené míře například bazény. "Možnou příčinu můžeme hledat například v tom, že bazén nelze financovat při stavbě rodinného domu v rámci klasické hypotéky se státní podporou," dodal.

Nejčastěji nakupovanými potřebami pro dům a zahradu byly na začátku letošního roku podle Pathyho již tradičně kotle a kamna, sanitární výrobky a nejrůznější druhy nářadí. Zákazníci GE Money Multiservis ovšem nakupovali i základní stavební materiál, drtiče odpadků, bojlery, plovoucí podlahy, dveře a nejrůznější nábytek.

Elektronika pořád vede

"V tomto období poskytujeme spotřebitelské úvěry především na nákup mobilních telefonů, spotřební elektroniky (například televizory, videorekordéry, DVD přehrávače), elektrospotřebičů, výpočetní techniky a fotoaparátů," uvedl mluvčí Cetelem ČR Martin Gibiec. Po zkušenostech z minulých let v nejbližších týdnech očekává zvýšený zájem o úvěry na zahradní techniku, stavební úpravy či rekonstrukci bydlení.

Tradiční nejžádanější komodity splátkového prodeje jsou tzv. černá a bílá elektronika a tento trend zůstává stejný i letos, souhlasila manažerka firmy Home Credit Andrea Dobšíková. "Během prvních tří měsíců roku jsme financovali také například nákupy nábytku nebo vybavení pro dům a zahradu - domácí potřeby, zahradní techniku a další sezonní zboží," poznamenala.

"Obecně roste na začátku roku zájem o nákup praček a ledniček na splátky," informoval Pathy. Stále častěji se podle něj prosazuje nákup dovolené na splátky. Tento trend začal v ČR před několik lety a lidé jej využívají stále častěji. Rodině tím odpadá šetření na dovolenou během roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám