Hlavní obsah

Libra se stále hroutí, její hodnota s eurem je vyrovnaná

– LONDÝN
Novinky, BBC, toh

Propad britské libry nebere konce. Téměř každý den atakuje svá historická minima vůči euru. Výhledově by se jejich hodnoty dokonce měly shodovat. V pondělí odpoledne se kurz libry dostal na 1,019 eura.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Libru v posledních dnech oslabují zejména špatné ekonomické zprávy z ostrovů. Dolů ji táhne i vývoj na zahraničních peněžních trzích.

Jen pro srovnání, loni touto dobou byla libra za jeden a půl eura. Britská měna byla zřejmě na vrcholu před osmi lety, kdy se měnila za 1,7 eura.

:. Vývoj kurzu koruny vůči libře během roku 2008. Foto: ČNB

Důvody pro tak výrazné oslabování britské měny jsou dva. Úrokové sazby jsou nyní v Británii výrazně nižší než v eurozóně, kvůli čemuž investoři vkládají své peníze raději do jiných měn. Podle analytiků bude dopad krize na ostrovy mnohem horší než na eurozónu, proto Bank of England snížila hlavní úrokové sazby na rovná dvě procenta, což je nejníže od roku 1951.

Druhým důvodem je vánoční období, kdy se na trhu málo obchoduje, což vede k abnormálním výkyvům v kurzech.

Levnou libru si tak mohou dosyta užít i Češi. Jen během uplynulého roku totiž vůči české měně oslabila o více než sedm korun. Zatím co v lednu byl kurz 35,50 Kč/GBP, nyní je pod hranicí 28 korun za libru.

Reklama

Výběr článků

Načítám