Hlavní obsah

Liberecký kraj žaluje České dráhy za nekvalitní služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Liberecký kraj žaluje České dráhy. Za nekvalitní služby na dvou tratích v Podkrkonoší žádá 26,9 miliónu korun. K pochybení mělo dojít od prosince 2011 do prosince 2013, příští týden tak uplyne tříletá promlčecí lhůta.

Foto: Michal Kvapil , Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokud by kraj vyměřenou pokutu nevymáhal soudně, mohlo by mít vedení v budoucnu problémy, že se nechovalo s péčí řádného hospodáře, řekl ve středu novinářům hejtmanův náměstek Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

České dráhy s výší pokuty nesouhlasí. "Sankce je nastavena na soubor povinností k provozování kolejových vozidel, avšak část těchto povinností České dráhy plnily. Audiovizuální informační systém jsme nahradili jinou formou, cestující informoval personál a použili jsme papírové tabulky," uvedla mluvčí drah Radka Pistoriusová. Potvrdila, že dráhy k dohodě s Libereckým krajem zatím nedospěly. "Rádi bychom ale v příštích týdnech konsenzus našli," dodala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

České dráhy podle krajského radního pro dopravu Vladimíra Mastníka (Starostové) porušily smlouvu o závazku veřejné služby v drážní dopravě na období od 1. ledna 2005 do konce platnosti jízdních řádů v roce 2019. Na tratích Martinice v Krkonoších–Rokytnice nad Jizerou a Stará Paka–Libuň nenasazovaly takové vlaky, jaké vyžadovala smlouva.

Pokuta 50 tisíc denně

„Na těchto linkách měly podle smlouvy jezdit vlaky vybavené sedačkami s opěrkami hlavy, audiovizuálním informačním systémem a alespoň jednou toaletou," vysvětlil Mastník. Půldruhého roku tam však podle něj jezdily vlaky s horším vybavením.

Pokuta, kterou vyměřil kraj na konci března letošního roku, vychází ze smlouvy, která za každý den nedodržení podmínek vyměřuje pokutu 50 tisíc korun. České dráhy smlouvu podepsaly, pokutu však nezaplatily a zatím se ani s krajem nedohodly na vyrovnání.

„Vždy upřednostňujeme mimosoudní vyrovnání, pokud k dohodě dojde, žalobu stáhneme," řekl Pieter. Ze strany Českých drah dostal podle něj kraj návrh na zaplacení sedmi miliónů korun. Kraj by byl podle Pietera byl ochoten návrh akceptovat, pokud dráhy přistoupí na některé požadavky na zkvalitnění železniční dopravy.

České dráhy dostávají ročně od ministerstva dopravy a krajů na úhradu prokazatelné ztráty celkem kolem 12 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Dráhy zdraží o inflaci, vypraví víc vlaků

České dráhy v novém jízdním řádu, který začne platit 14. prosince, vypraví denně v průměru 6 789 vlaků. Proti loňsku je to růst o 64 spojů. Cena jízdenek se...

Výběr článků

Načítám