Hlavní obsah

Levnější verze elektrické Škody Citigo je už vyprodaná

Právo, Martin Procházka

Zájem o první čistě elektrický vůz od Škody Auto, model Citigoe iV, překonal očekávání automobilky. Prvních 500 vozů, jež byly dány do předprodeje v polovině září a u nichž měli zájemci navíc dobíjení auta od společnosti ČEZ na rok zdarma, je rozebraných.

Foto: Škoda

Škoda Citigoe iV

Článek

„Během pouhých sedmi týdnů přijala Škoda v ČR závazné objednávky na celou zaváděcí sérii 500 vozů, což překonalo všechna očekávání,“ řekl Právu mluvčí automobilky Vítězslav Pelc. Elektrický Citigo byl s cenou 419 900 korun v zaváděcí sérii nejlevnějším elektromobilem na trhu. Od středy se už ale cena modelu zvýšila o 50 tisíc korun, a nyní jej tak lze pořídit za 479 000 Kč.

O takové zdražení ale vlastně nejde, protože vůz se v současnosti prodává pouze ve výbavě Style, která byla do středy za příplatek 20 tisíc korun.

Většinu objednaly fyzické osoby

Dále je ve vyšší ceně započítán domácí wallbox, umožňující rychlejší dobíjení včetně instalace zdarma. Pokud by ho zákazník nechtěl, výrobce mu 30 tisíc Kč z ceny vozu odečte. I přes vyšší cenu se další objednávky jen hrnou, do konce roku jich mohou přibýt ještě stovky.

V Česku začne fungovat nový systém ukládání energie pro nabíjení aut

AutoMoto

„V tuto chvíli nechceme předjímat, nicméně vidíme potenciál na dalších 200 až 300 vozů objednaných do konce letošního roku,“ potvrdil Pelc.

A poměr fyzických osob a firem u první pětistovky objednávek? Zatímco na celkových prodejích aut v Česku se většinou podílejí firemní vozy, u tohoto elektromobilu je tomu naopak.

„Kromě očekávaného zájmu firem a institucí se ukázalo, že výhody lokálně bezemisního elektromobilu s provozními náklady kolem 50 haléřů na kilometr ocení řada soukromých motoristů,“ uvedl Pelc, podle něhož bylo mezi zákazníky 60 % jednotlivců a 40 % právnických subjektů.

Volkswagen má s elektrifikací velké plány. V Číně na stovky tisíc aut ročně

AutoMoto

Příští rok chce Škoda Auto v České republice prodat tisíce elektromobilů. To by ve srovnání s necelou tisícovkou elektrických aut všech značek, které byly prodány v Česku loni a podle všeho i letos, znamenalo zmnohonásobení prodejů těchto aut na našem trhu.

„V příštím roce plánujeme jen v České republice prodat nejméně 3200 elektrifikovaných vozů. Z toho by mělo přibližně 2500 vozů připadnout na elektrické Citigoe iV a zbývajících asi 700 vozů na model Superb iV v provedení plug-in hybrid,“ řekl Pelc.

Další čistě elektrické vozy či plug-in hybridy by měly přijít v následujících letech. „V průběhu příštího roku se na trhu dále objeví nadcházející generace modelové řady Octavia v provedení s plug-in hybridním pohonem a také ve verzi mild-hybrid. V závěru roku 2020 přibude první elektromobil značky Škoda vyvinutý na koncernové platformě MEB, odvozený od designové studie Vision iV, představené na letošním veletrhu v Ženevě,“ dodal mluvčí.

Do konce roku 2022 Škoda uvede na trh minimálně deset modelů s různým stupněm elektrifikace, které se hlásí k rodině iV. „Očekáváme, že podíl elektrifikovaných vozů na celkovém prodeji bude do roku 2025 činit přibližně 25 %,“ uzavřel Pelc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám