Hlavní obsah

Levné balíčky z Číny už nebudou osvobozeny od DPH

Novinky, bož

Balíčky ze zemí mimo EU, například z oblíbeného čínského AliExpressu, do 22 eur (560 Kč) dosud nepodléhají dani z přidané hodnoty (DPH). Ministerstvo financí však ve čtvrtek do připomínkového řízení předložilo novelu zákona o DPH, která tuto výjimku ruší.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Osvobození od DPH pro malé zásilky v hodnotě pod 22 eur bude s účinností od 1. ledna 2021 zrušeno v celé Evropské unii, a to na základě daňových balíčků týkajících se přeshraničního elektronického obchodu, které schválila Rada EU v prosinci 2017 a v listopadu 2019.

Novela ministerstva financí má tuto změnu zavést do české legislativy.

V současné době podléhají DPH od plátců všechny zásilky ze zemí EU, osvobozeny jsou pouze malé zásilky v hodnotě méně než 22 eur ze zemí mimo EU. Novela tuto výjimku ruší s účinností od 1. ledna 2021.

Komedie kolem DPH na pivo pokračuje. Tentokrát se režie ujala ČSSD a ve hře je i lahvové

Domácí

„Současná situace přitom přímo svádí k fiktivnímu podhodnocování zboží, aby jeho cena nepřesáhla limit 22 eur, a zásilka se tak nemusela danit,“ tvrdí ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ní zrušení výjimky pomůže účinněji potírat přeshraniční daňové úniky.

„Firmy z České republiky i dalších zemí EU musejí jako plátci odvádět DPH bez ohledu na to, kolik prodávané zboží stojí. Naopak firmy ze třetích zemí si díky osvobození od DPH mohou dovolit to stejné zboží prodat za výrazně nižší cenu a mají tak oproti těm evropským velkou konkurenční výhodu,“ myslí si Schillerová.

Dříve byla hranice 150 eur 

„Dříve byla tato hranice 150 eur (zhruba 3800 Kč). Teprve od ní dává smysl, že se na DPH nevybere méně, než kolik tento výběr stojí. Nová hranice 22 eur byla zavedena až od roku 2011,“ připomněl ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

„Požadovat, aby celnímu řízení podléhaly jakkoliv malé zásilky včetně těch, které stojí do jednoho dolaru, je zcela nesmyslné a nehospodárné. Práce zúčastněných – příjemce zásilky, celníka a poštovních pracovníků – stojí daleko více, než kolik DPH se vybere na zásilce,“ dodal.

USA kvůli dotacím Airbusu zvýší clo na evropská letadla

Ekonomika

„Zcela odstranit tuto hranici nedává žádný smysl. Velké obchody jako AliExpress si s novou situací poradí. To však nelze očekávat od malých webů, které například k ročnímu předplatnému zasílají předplatitelům tričko a samolepky,“ uzavřel Pánek

Evropská rada zrušení výjimky schválila již v prosinci 2017 s tím, že k němu dojde od roku 2021. Podle údajů České pošty počet zásilek do 22 eur ze zemí mimo EU v loňském přišlo celkem 28 milionů, o rok dříve jich sem e-shopy odeslaly o tři miliony méně. Podle odhadu portálu Plná peněženka jen před letošními Vánoci Češi z čínských e-shopů nakoupili zboží v hodnotě 380 milionů korun.

Anketa

Objednáváte si zásilky ze zemí mimo EU?
Ano, často
60,9 %
Ano, občas
24,6 %
Ne
14,5 %
Celkem hlasovalo 8694 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám