Hlavní obsah

Letošní sklizeň bude po letech neúrody dobrá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po třech letech, kdy sklizeň obilovin klesala, by letošní úroda mohla vzrůst až o 30 procent v porovnání s tou loňskou. Řepky by dokonce mohli zemědělci sklidit až o 90 procent víc. Kromě příznivějšího počasí má na dobrou úrodu vliv i to, že zemědělci oseli více plochy.

Foto: Jan Langer

Kunětice

Článek

Po dvou předchozích letech, kdy byla sklizeň negativně ovlivněna počasím, by tak letošní sklizeň mohla být "normální". V roce 2002 část úrody zničily  povodně a v roce 2003 extrémní sucha. Klimatologové na letošní léto nepředpokládají žádnou podobnou kalamitu.

"Příznivý, mírný průběh zimy s dostatečnými srážkami a bez extrémních mrazů umožnil ozimům přezimovat téměř beze ztrát a rovněž v průběhu jara nedošlo ke kalamitní situaci, která by podstatně ovlivnila předpokládané výnosy zemědělských plodin," uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Zemědělci nejčastěji vysévají na pole obilí. Letos tvoří více než 60 procent osetých ploch. Zvyšuje se také podíl řepky. Podle analýzy ČSÚ je to i tím, že je to hlavní surovina, z níž se vyrábí bionafta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám