Hlavní obsah

Letišti Praha stoupl zisk na 3,3 miliardy

Letiště Praha loni meziročně zvýšilo čistý zisk o desetinu na 3,3 miliardy korun. Tržby vzrostly téměř o čtyři procenta na víc než 11,5 miliardy korun. Vyplývá to z konsolidované účetní závěrky, kterou letiště zveřejnilo ve výroční zprávě.

Foto: Letiště Václava Havla Praha

Terminál 2 pražského letiště

Článek

Letišti loni stoupl také počet cestujících téměř o deset procent na 16,8 milionu, další nárůst očekává i letos.

Na tržbách se největší měrou podílely letištní poplatky cestujících, proti předchozímu roku se zvýšily o víc než tři procenta na téměř 4,4 miliardy korun. Letištní poplatky aerolinek vzrostly o 13 procent na 987 milionů Kč. Tržby za odbavovací služby ale klesly o šest procent na 732 milionů korun.

Foto: Letiště Praha

Letiště Václava Havla Praha. Pohled na terminál 2.

Celkové tržby podpořil i nárůst u údržby a oprav letadel téměř o desetinu na 1,6 miliardy korun, vzhůru šly také tržby z pronájmů zhruba o 3,5 procenta na skoro 1,8 miliardy korun.

Letišti loni přibylo zaměstnanců o zhruba dvě stovky na víc než 3900. Výdaje na mzdy loni meziročně stouply o víc než 15 procent na 3,1 miliardy korun.

Zadlužení Letiště Praha ke konci loňska vzrostlo na téměř čtyři miliardy korun z 2,7 miliardy o rok dřív. Je za tím zvýšení závazků z leasingu. Bankovní úvěry ale klesly na 714 milionů z 2,1 miliardy na konci roku 2017, závazky z dluhopisů se téměř nezměnily.

Vlastníkem Letiště Praha je stát prostřednictvím ministerstva financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám