Hlavní obsah

Letišti Praha klesl zisk, manažerům ale platy stouply

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Více než půl miliónu korun měsíčně, to jsou loňské průměrné příjmy čtrnácti nejvýše postavených manažerů státního Letiště Praha. Nic na tom nemění skutečnost, že zisk společnosti poklesl. Vyplývá to z výroční správy, kterou Letiště Praha posílá pouze do obchodního rejstříku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Letiště Praha

Článek

Podle zjištění Mf Dnes se zvedly těmto lidem platy a odměny za tři roky dvojnásobně. Co to znamená v reálu? Na každého ze čtrnácti členů vedení státem vlastněné akciové společnosti připadá průměrně 594 000 korun měsíčně. Na těchto horentních sumách mají výrazný podíl odměny, ty dosáhly 330 000 korun na hlavu. Celková suma, která na 14 manažerů připadla, činí 100 miliónů korun.

Mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová vysvětluje odměňování vedení výši aktiv firmy v objemu přibližně 40 miliard korun s tím, že si společnost udržela vysokou ziskovost i v časech finanční krize.

K vysokým manažerským platům se nehodlá příliš vyjadřovat ministerstvo financí, které vykonává v Letišti Praha akcionářská práva. Náměstek ministra Jiří Kubíček, jenž sedí v dozorčí radě letiště už od roku 2005, celou věc přešel mlčením. Pouze mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob se nechal slyšet, že výši odměn ministerstvo prověří.

Podle Jana Bubeníka z personální společnosti Bubeník Partners není takovýto růst platů příliš standardní. "Je to ovšem otázka na dozorčí radu a na vlastníka, na co byla navázána výše odměn," připomněl Bubeník.

Zisk Letiště Praha do roku 2008 stoupal, ovšem loni nedosáhl ani výše z roku 2006. Zajímavý je i pohyb peněz na účtech. Z 3,6 miliardy korun v roce 2006 zbylo na konci roku 2009 už „jen“ 684 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám