Hlavní obsah

Letiště Praha vydělalo téměř pět miliard

Novinky, tov

Skupina Letiště Praha loni dosáhla hrubého provozního zisku ve výši 4,92 miliardy korun, meziročně mírně stoupl. Tržby vzrostly o tři procenta na 11,61 miliardy, informovala v pátek státní firma.

Foto: Letiště Praha

Terminál Letiště Václava Havla Praha.

Článek

Provozní zisk před odpisy, úroky a daněmi za loňský rok byl o 28 milionů větší, než který za rok 2017 vykázal předchůdce skupiny Letiště Praha, Český aeroholding. Hospodaření pomohly vyšší výnosy jak z leteckého, tak neleteckého obchodu, například pronájmu prostor či parkovacích služeb.

Skupina Letiště Praha je tvořena klíčovými společnostmi Letiště Praha, Czech Airlines Handling a Czech Airlines Technics. Ty zajišťují odbavení pasažérů, opravy a údržbu letadel, jako třeba jejich odmrazování v zimě.

„Stejně jako v předchozích letech také vloni měl vliv na růst provozního zisku celé skupiny především výkon Letiště Praha. Na výsledku hospodaření letiště se odrazil nejen nárůst leteckých spojení, vyšší počet cestujících, a tedy vyšší příjmy z leteckého obchodu, ale také posilování neleteckých aktivit letiště,“ řekl předseda představenstva Václav Řehoř. Upřesnil, že příjmy z neleteckého obchodu meziročně vzrostly o téměř 10 procent, zatímco výnosy z leteckého obchodu meziročně vzrostly o více než pět procent.

Letiště podle něj vlivem efektivního řízení provozních nákladů uspořilo čtyři procenta oproti plánu. „Díky tomu mohla společnost mimo jiné navýšit mzdy zaměstnancům, vyplatit mimořádný třináctý plat, pokračovat v plánovaných opravách letištní infrastruktury, rozšiřovat kapacity letiště a nadále investovat do bezpečnostních a moderních technologií,“ dodal Řehoř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám