Hlavní obsah

Letecké snímky dokumentují vánoční nákupní horečku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plná parkoviště během neděle ukazují, že vánoční nákupy jsou v plném proudu. Ani třetí adventní víkend tak nepřinesl obchodníkům zklamání. Tržby jim oproti běžnému víkendu vzrostly i o desítky procent. Lidé utráceli především za elektroniku či kosmetické potřeby, ale také za suroviny pro pečení štědrovečerního cukroví. Pořizovat si už začali i vánoční stromky.

Článek

"Prodej v porovnání s běžným víkendem vzrostl v průměru o 30 procent, což je přibližně stejně jako vloni," sdělila ČTK mluvčí řetězce Tesco Eva Karasová. Stejný nárůst tržeb odhadovala Karasová i o minulém adventním víkendu.

Nejvíce lidé nakupovali hračky, drobné elektro, oděvy, elektroniku. kosmetiku a výbavu pro zimní sporty. Z potravin je pak lákaly různé delikatesy, speciality, suroviny na pečení, citrusy a exotické ovoce. První zákazníci si začali pořizovat také vánoční stromky. "Nejprodávanější je jedle kavkazská a smrk pichlavý," dodala Karasová.

Zájem o kosmetické balíčky a elektroniku zaznamenal také řetězec Globus. Více než v běžném období také lidé kupují dražší potraviny. "Obecně si zákazníci dopřávají větší kvalitu především na Vánoce," řekl ČTK mluvčí hypermarketů Globus Libor Tomáš.

Pokud jde o dárky, není podle Tomáše letos žádný klasický vánoční hit, jako tomu bývalo v minulosti. "Především se u nás prodávají televizory s menšími obrazovkami, tablety, chytré telefony, autodráhy a interaktivní panenky," řekl Tomáš.

Zájem je také o dárkové poukázky. Podle řetězce Tesco jejich prodej během vánočního období roste oproti ostatním měsícům o 50 procent. V porovnání s loňským adventem zájem o poukázky vzrostl o 30 procent.

"Stále častěji si tyto poukázky pořizují také firmy, které jimi před Vánocemi odměňují své zaměstnance," uvedl Vlastimil Snopek z marketingového oddělení Tesco.

Lidé poukázky sice mohou uplatnit kdykoliv, nejčastěji však za ně nakupují hned po Vánocích. Důvodem jsou jak pravidelné povánoční slevy, jejichž výhod chtějí zákazníci využít, i větší klid na nakupování. Nejvíce se poukázky proměňují za oblečení a elektroniku, tedy zboží, které si lidé chtějí osobně vyzkoušet nebo prohlédnout.

Vánoce jsou nejdůležitějším prodejním obdobím v roce. Mezi obchodníky ovšem letos zřejmě roste nervozita z toho, zda Češi v předvánočním období nebudou opět méně utrácet. Některé obchodní řetězce proto již v uplynulých týdnech zahájily nové slevové akce, aby předvánoční prodej podpořily. Loni v prosinci maloobchodní tržby klesly meziměsíčně o 2,1 procenta a meziročně o 1,3 procenta. Podle nejaktuálnějších letošních údajů v říjnu maloobchodní tržby meziročně stouply o 1,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám