Hlavní obsah

Letecké pirátství, reaguje Ryanair na nucené přistání svého boeingu v Minsku

Ryanair odsoudil zadržení svého letadla Boeingu 737 jako „letecké pirátství”. Vyplývá to z prohlášení, které společnost zaslala Novinkám.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Kde je Roman? Žena na letišti ve Vilniusu, kde se sešli lidé před přistáním letu Ryanairu z Athén. Ten byl předtím odkloněn do Minsku, kde úřady zadržely opozičního blogera Ramana Prataseviče.

Článek

„Ryanair odsuzuje nezákonné jednání běloruských úřadů, které včera (23. května) odklonily let Ryanairu FR4978 do Minsku, což je akt leteckého pirátství,” stojí v prohlášení.

Situaci podle svých slov aerolinky řeší s bezpečnostními úřady Evropské unie a také s NATO. „Ryanair s nimi plně spolupracuje a v tuto chvíli z bezpečnostních důvodů nemůžeme situaci dále komentovat,” uzavřela společnost.

V původním prohlášení ještě v neděli přitom společnost zmiňovala pouze to, že let nakonec bezpečně přistál ve Vilniusu.

Skvělá zpráva pro rodiny cestujících, napsala eurokomisařka po únosu dvou pasažérů

Ekonomika

K odklonu letu Ryanairu z řeckých Atén do litevského Vilniusu došlo v neděli odpoledne. Letu zbývalo několik minut k překročení hranic mezi Běloruskem a Litvou. Po přistání byli zadrženi opoziční blogger Raman Pratasevič a jeho přítelkyně.

Let doprovázela na rozkaz běloruského vůdce Alexandera Lukašenka bojová stíhačka. Letadlu podle všeho režim hrozil sestřelením. Oficiální záminkou pro odklon bylo nahlášení výbušniny na palubě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlo odkloněné běloruským prezidentem do Minsku přistálo ve VilniusuVideo: Reuters

Unijní úřad pro leteckou bezpečnost EASA v reakci na tento incident leteckým společnostem doporučil nelétat přes území Běloruska.

Reklama

Související články

Proti Lukašenkovi jen bubnoval. Odsedí si to

Šest let za mřížemi ve věznici s přísným režimem – tak zní verdikt minského soudu v případu Alexeje Sančuka (30), který na podzim spolu s kolegy bubeníky...

Výběr článků

Načítám