Hlavní obsah

Lesy ČR už mají vítěze tendru na lesní práce

PRAHA

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) v pondělí vyhlásil vítěze tendrů na práce na 37 procentech svých lesů. Největší plochu k hospodaření získala Lesní společnost Plasy. Vyhrála řízení na území o rozloze 35 900 hektarů. Druhé v pořadí jsou Jihočeské lesy České Budějovice na plochu 29 940 hektarů. Hodnota zakázky jde do miliard korun.

Článek

Porosty byly rozděleny na 120 územních jednotek a představovaly plochu téměř půl miliónu hektarů. Do soutěží se přihlásilo 158 firem, které podaly 1072 nabídek. Celkem LČR patří 1,33 milioónu hektarů lesů, což je asi polovina všech lesů v zemi.

Některé lesnické firmy výběrová řízení tvrdě kritizují. Například největší česká lesnická společnost CE WOOD se tendrů odmítla zúčastnit a tvrdí, že Lesy ČR při zadávání veřejných zakázek nepostupují podle zákona. Podle asociace lesnických firem jsou tendry neprůhledné. Lesy ČR kritiku odmítají a tvrdí, že tendry jsou transparentní a podle zákona.

Nynější tendry navázaly na první kolo soutěží z loňského prosince, v nichž se rozhodovalo o zakázkách na zhruba 17 procentech ploch lesů. Výběrovými řízeními a novými smlouvami chtějí LČR získat větší podíl ze zisku na obchodování se dřevem.

Do budoucna by Lesy ČR chtěly samy obchodovat s asi 40 procenty dřeva vytěženého ve státních lesích, zatímco před tendry to bylo jen šest procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám