Hlavní obsah

Lesy ČR mají na krku další trestní oznámení, tentokrát kvůli IT zakázkám

Praha

Protikorupční organizace Transparency International ČR (TIC) podala trestní oznámení na státní podnik Lesy České republiky (LČR). Důvodem jsou zakázky na informační technologie. Zakázky měly být předražené, v některých případech měla státní firma platit za neuskutečněné služby. Škoda podle TIC dosahuje minimálně 3,5 miliónu korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Zakázky se podle zástupců TIC týkají firem dynn a TIME IMPORT, které již figurují v podezřelých zakázkách s celkovou škodou okolo 350 miliónů korun. Tyto zakázky již od loňského roku vyšetřuje policie.

Analýza IT zakázek státní lesnické firmy, kterou nevládní organizace provedla, podle Stanislava Beránka z TIC dokázala několikanásobné předražování služeb proti běžným cenám. LČR prý navíc platily i za služby, které vůbec nebyly dodavatelskou firmou vykonány. Podezřelé zakázky jsou z roku 2011.

„Práce nebyly vůbec provedeny a bylo fakturováno úplně fiktivní plnění,“ uvedl ředitel TIC David Ondráčka. Podle Ondráčky se v rámci problémových IT zakázek LČR v tomto případě jedná o zakázky s drobnějším rozsahem, ale situace je „perfektně zdokladovaná“ a byla zde způsobena „jasná škoda“.

Policie podle dřívějších informací deníku E15 v IT zakázkách LČR vyšetřuje, jakým způsobem skončilo zhruba 340 miliónů korun z plateb za zakázky u neprůhledných zahraničních firem, jež mají konta ve Švýcarsku. Lesy ČR spojitost s pozdějšími převody peněz ze zakázek odmítly. Podle deníku existuje podezření, že IT zakázky za 1,136 miliardy korun zadané LČR byly úmyslně nadhodnoceny a mohly se jimi vyvádět peníze z podniku.

Mluvčí LČR Zbyněk Boublík koncem letošního června uvedl, že LČR hodlají vypovědět servisní smlouvy na správu informačních technologií s firmami dynn a TIME IMPORT. Podnik také zrušil letos v únoru vypsanou zakázku za odhadovaných 98 miliónů korun na dodávku, instalace a konfigurace serverové infrastruktury a výpočetní techniky.

Reklama

Výběr článků

Načítám