Hlavní obsah

Leo Express po ČD nárokuje miliardu

Právo, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soukromý železniční dopravce Leo Express rozšíří svou žalobu vůči Českým drahám za jejich údajné uplatňování predátorských cen. Místo původních 468 milionů korun bude po národním dopravci požadovat minimálně 1,05 miliardy, informoval mluvčí Emil Sedlařík.

Foto: Leo Express

Části vlaku Leo Express Sirius

Článek

Leo Express tímto reaguje na nedávno zveřejněný předběžný závěr EK, podle níž ČD porušují antimonopolní pravidla účtováním cen pod úrovní nákladů. Ty podle ní dráhy od roku 2011 do loňska uplatňovaly zejména na trati mezi Prahou a Ostravou.

„Vzhledem k závěrům Evropské komise Leo Express očekává, že české soudy brzy rozhodnou v jeho prospěch,“ prohlásil Sedlařík. ČD tvrdí, že předběžné výhrady EK by rozhodnutí soudů ovlivnit nemělo, protože není definitivní. Náhradu škod v řádech stovek milionů korun požaduje od ČD i RegioJet.

České dráhy čekají propad tržeb o tři miliardy

Ekonomika

Pokud ČD nedokážou svůj postup v konkurenčním boji obhájit, hrozí jim od EU pokuta do deseti procent z ročního obratu, tedy zhruba čtyři miliardy korun. „ČD si nejsou vědomy, že by z jejich strany došlo k protiprávnímu jednání,“ brání se dopravce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám