Hlavní obsah

Leo Express omezí spoje až o 75 procent

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soukromý dopravce Leo Express omezí své vnitrostátní vlakové i autobusové spoje o 75 procent až do 23. března. Částečná omezení budou nejspíše trvat až do 7. dubna. Důvodem jsou velké ekonomické ztráty způsobené snižováním provozu kvůli koronaviru, oznámil v úterý mluvčí dopravce Emil Sedlařík.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V minulém týdnu byly již zrušeny mezinárodní spoje do Polska a na Slovensko. Celkem tak Leo Express musel snížit počet všech ujetých kilometrů o 81,3 procenta. Pro období od 24. března budou opatření přijímána operativně. Provizorní provoz se dá stejně jako u jiných českých firem podnikajících v dopravě, jako jsou ČSA a Smartwings, očekávat do 7. dubna,” uvedl Sedlařík.

Spoje jsou obsazeny jedním stevardem a strojvedoucím, kteří mají k dispozici ochranné roušky. Zároveň došlo až do 23. března k uzavření pokladen.

„Věříme, že se nám při středeční schůzce s ministrem dopravy Karlem Havlíčkem, která vzhledem k aktuální situaci proběhne online, podaří vyjednat podmínky cílené podpory a kompenzací pro všechny dopravce. Aktuální dopady na dopravce jsou v řádech stovek milionů korun,” dodal mluvčí.

Zachované komerční spoje Leo Express ve všední den:
1232 Staré Město u Uherského Hradiště 6:25 – Praha 9:27
1255 Praha 12:08 – Bohumín 15:44
1256 Bohumín 12:56 – Praha 16:27
1241 Praha 17:08 – Staré Město u Uherského Hradiště 20:07
Zachované komerční spoje o víkendu:
1232 Staré Město u Uherského Hradiště 6:25 – Praha 9:27
1255 Praha 12:08 – Bohumín 15:44
1228 Bohumín 15:12 – Praha 18:27
1243 Praha 19:08 – Staré Město u Uherského Hradiště 22:06

Kromě toho, že mají stevardi a strojvedoucí k dispozici ochranné roušky a nyní u nich probíhá distribuce vitaminů na posílení imunity, žádá dopravce určitý stupeň ochrany okolí také po cestujících. Ti jsou přepravováni pouze v případě, že mají ústa a nos zakryté rouškou, respirátorem, šátkem, šálou či jiným obdobným způsobem. Během úterý všichni cestující toto omezení respektovali.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Omezen je také prodej cateringu, který probíhá pouze bezhotovostně a není roznášen na místo. K dispozici je k odběru na předem určeném místě, o čemž jsou cestující informováni palubním hlášením. Sortiment nabízených produktů je omezen na trvanlivé a balené potraviny.

Vlaky Leo Express jsou několikrát denně dezinfikovány před nástupem nových cestujících ve výchozí stanici.

Provoz omezil i Regio Jet. Všichni tuzemští dopravci museli už v minulém týdnu zrušit své mezinárodní spoje. Nařizuje to vládní opatření proti koronaviru, které zakázalo všechny možnosti osobní dopravy do okolních zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám