Hlavní obsah

Lagardeová: Hospodářské oživení v eurozóně je zatím příliš křehké

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomika eurozóny se začíná zotavovat z pandemie, hospodářské oživení je ale zatím křehké. V rozhovoru pro francouzský deník La Provence to řekla prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová. Nyní přemýšlí, nakolik omezit mimořádně uvolněnou měnovou politiku, která má mírnit dopady pandemie na ekonomiku.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Prezidentka Christine Lagardeová

Článek

„Přestože už oživení začíná, je stále křehké,” uvedla v rozhovoru pro francouzský deník Lagardeová.

ECB v posledních dvou letech nakupuje dluhopisy, čímž do finančního systému napumpovala od začátku pandemie na jaře loňského roku více než bilion eur (přes 25 bilionů korun).

Lagardeová zatím nechce pandemický program nákupů dluhopisů (PEPP) ukončit.

„Dohodli jsme se na zachování programu PEPP nejméně do března 2022 a v každém případě do doby, než usoudíme, že je fáze koronaviru pryč,” konstatovala.

Inflace v eurozóně po devíti měsících klesla

Ekonomika

Šéf německé centrální banky Jens Weidmann a jeho rakouský protějšek Robert Holzmann se v pondělí stali prvními členy rady guvernérů ECB, kteří kvůli zlepšení hospodářské situace v eurozóně otevřeně začali debatovat o vyhlídkách ukončení programu PEPP.

Ten má k dispozici na nákupy dluhopisů celkem 1,85 bilionu eur (47,3 bilionu korun). Italský zástupce ve výkonné radě Fabio Panetta ale ve stejný den varoval před unáhleným ukončením podpory. A to s odkazem na to, že pandemie zatím neskončila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám