Hlavní obsah

Kyperské banky otevřou nejdřív ve čtvrtek

Nikósie
Aktualizováno

Kyperské banky zůstanou podle nařízení ministerstva financí zavřené až do čtvrtka. Původní plán počítal s tím, že se většina otevře už v úterý. S odvoláním na kyperskou centrální banku o tom informovaly tiskové agentury. Banky jsou kvůli finanční krizi zavřené déle než týden.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Fronta před bankomatem ohrožené banky Laiki v metropoli Nikósii

Článek

Původně měla většina kyperských finančních ústavů podle centrální banky otevřít již v úterý, až do čtvrtka měly zůstat zavřené pouze dva největší finanční ústavy v zemi - Laiki a Bank of Cyprus, které čeká sloučení.

Nyní však ministerstvo financí přišlo s novým nařízením. Podle agentury Reuters jej centrální banka zdůvodnila snahou zajistit "hladké fungování celého bankovního systému". Lidé si tak budou moci z bank vybírat peníze se zpožděním dalších dvou dnů.

Hrozí hromadné výběry vkladů

Podle kyperského listu Kathimerini nemá pro znovu otevřené banky platit žádné omezení při výběru vkladů, což má prý napomoci co nejrychlejšímu obnovení důvěry v kyperské bankovnictví. Situace se ale může změnit podle toho, jak majitelé kont zareagují.

Pozorovatelé upozorňují, že krize otřásla důvěrou v kyperské bankovnictví, což by mohlo vést k hromadnému výběru vkladů.

Ministři financí eurozóny v pondělí schválili záchranný plán pro Kypr zahrnující částečné zdanění vkladů. Dočasné uzavření bank mělo zabránit hromadnému vybírání peněz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám