Hlavní obsah

Kvůli suchu mohou zdražit některé potraviny

Právo, Václav Pergl, Stanislav Ptáčník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Přestože v minulých dnech na některých místech v ČR vydatně pršelo, téměř katastrofální sucho se tím zmírnilo jen málo. To se podle zemědělců může nepříznivě odrazit v nižší úrodě obilovin, brambor a dalších zemědělských plodin.

Článek

"Očekávaný růst cen obilí o deset až dvacet procent může návazně nato vést ke zvýšení cen některých základních potravin, především masa, mléka a mouky," řekl Právu prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

Jiní odborníci ale upozorňují, že na takové závěry je příliš brzy. "Ministerstvo zemědělství zatím nevidí situaci tak dramaticky," sdělila Právu jeho mluvčí Táňa Králová. Jak připomněla, první letošní odhady sklizní vydá Český statistický úřad k 20. červnu.

Českým domácnostem by se mohlo výraznější zdražení potravin vyhnout také tehdy, kdyby v ostatních státech Evropské unie, ze kterých potraviny můžeme dovézt, byla úroda dobrá. Velký vliv na snížení dopadů případné neúrody u nás bude mít tlak obchodních řetězců, které potraviny od výrobců nakupují a část jich dovážejí. Jejich obchodní politika a silná konkurence prozatím vždy působily spíše proti růstu cen potravin.

Ivan Obrusník, ředitel Českého hydrometeorologického ústavu v Praze (ČHMÚ), nicméně potvrdil, že letošní sucho je mimořádné. "V době, kdy zemědělci potřebovali, aby pršelo, tedy v dubnu, bylo sucho ještě větší. Proto se očekává, že některé plodiny budou mít nižší výnosy. Budou to zejména obiloviny, brambory, cukrová řepa, případně i polní zelenina," uvedl Obrusník.

Část obilí padne na biopaliva

U obilí zemědělci podle prvních odhadů očekávají letos podprůměrnou sklizeň na úrovni té loňské, kdy se sklidilo 6,4 miliónu tun obilovin. "Letos naše komoditní rada odhaduje 6,5 miliónu tun základních obilovin a 0,5 miliónu tun kukuřice.

Tlak na růst cen krmného i potravinářského obilí však bude letos větší než loni. Do hry totiž poprvé vstupuje bioetanol, který se od ledna příštího roku začne míchat do benzínu," řekl Veleba. Právě nová možnost nepotravinářského využití stáhne část obilí z trhu. Vysoké ceny obilí budou podle něj následně tlačit na růst cen masa, mléka či mouky, což jsou obory, kde obilí slouží buď jako krmivo nebo základní surovina.

Ceny obilí stoupají už od loňského roku. Ve srovnání se stejným obdobím loni jsou nyní o 30 až 40 % vyšší. Na zdražování kromě zpracovatelů doplácejí i chovatelé prasat a drůbeže.

Česko již prodalo veškeré obilí, které v předchozích letech od farmářů v rámci intervenčních nákupů odkoupil stát. Světové zásoby obilí jsou nyní nejnižší za posledních 20 let. Poptávka stoupá i kvůli rostoucí výrobě biopaliv.

U konzumních brambor je podle zemědělců na jakékoli prognózy příliš brzy. Rané brambory však pěstitelům vyšly vcelku dobře, na rozdíl od obilí ranobramborářům zapršelo ještě včas. Nedostatek brambor na trhu tak zřejmě nehrozí, případný výpadek z domácí sklizně by obdobně jako v minulých letech nahradily dovozy brambor z okolních zemí.

Průtoky řek jsou poloviční

Podle šéfa ČHMÚ průtoky řek mají většinou 30 až 70 procent dlouhodobého červnového průměru vody a v povodí Odry a Bečvy dokonce 20 až 50 procent. Obrusník uvedl, že hranici sucha už dosáhly řeky Malše pod vodní nádrží Římov, střední a dolní Lužnice, Lomnice, Kocába, dolní Želivka, dolní Radbuza, horní Odra, Ostravice, dolní Bečva a Jihlava v Mohelně.

Ani stav podzemních vod není podle odborníků nijak radostný. V dubnu byly hladiny ve sledovaných vrtech většinou pod průměrem. Nedávno se hladiny podzemních vod trochu zvýšily, přesto o suchu hydrologové už hovoří u 10 až 25 procent pozorovaných objektů, zejména v povodí dolního Labe a dolní Ohře.

Reklama

Výběr článků

Načítám