Hlavní obsah

Kvůli inflaci mají vzrůst důchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senioři by v příštím roce měli dostat znovu přidáno na důchodech, a to v průměru o 650 až 730 korun. Penze mají růst kvůli vysoké inflaci. Jak totiž ukládá zákon o důchodovém pojištění, stát musí penzi mimořádně valorizovat, přesáhne-li inflace počítaná Českým statistickým úřadem (ČSÚ) hranici pěti procent. To se podle dosluhující ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) stane v červnu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Směřujeme k mimořádné valorizaci důchodů od června 2022. Je to mimořádný krok, kterým se podle zákona upraví důchody v situaci, kdy je inflace nad pěti procenty. Senioři by si tak už v průběhu roku polepšili o 650–730 Kč,“ napsala v pondělí na svém Twitteru Schillerová.

Důchody se zvedají pravidelně vždy od ledna. Zákon o důchodovém pojištění uvádí, že mimořádně se penze zvyšují tehdy, pokud růst cen dosáhl aspoň pěti procent. Přidání následuje pátý měsíc po měsíci, v němž zvyšování cen překročilo pětiprocentní hranici. Kabinet má nařízení vydat do 50 dnů po skončení měsíce s aspoň pětiprocentním cenovým růstem.

Míra inflace se nad pět procent dostala v říjnu. Spotřebitelské ceny se podle ČSÚ meziročně zvedly o 5,8 procenta. Podle zákona by tak měl kabinet o mimořádném navýšení penzí rozhodnout nejspíš nejpozději do Vánoc a přidávat by se mělo asi od března.

Poprvé se důchody mimořádně navýšily v létě 2008 za pravicové vlády Mirka Topolánka (ODS). Zákon původně počítal s mimořádnou valorizací až při růstu cen o deset procent. Snížení hranice na pět procent před 13 lety prosadil tehdejší ministr práce Petr Nečas (ODS).

Dvacet miliard navíc

Na konci září starobní, invalidní a pozůstalostní důchody od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) pobíralo 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců a důchodkyň z toho bylo 2,38 milionu.

Při mimořádné valorizaci se podle zákona zvedá zásluhový díl penze o tolik procent, o kolik rostly ceny. Průměrný starobní důchod v září podle údajů ČSSZ činil 15 411 korun. Při říjnové inflaci o 5,8 procenta by se měl navýšit o 690 korun. U lidí, kteří mají nižší než průměrnou penzi, by byla částka menší. Naopak lidé s nadprůměrným důchodem by si polepšili víc.

Průměrný důchod bude od příštího roku 16 280 korun

Domácí

Na takovou mimořádnou valorizaci by bylo na deset měsíců příštího roku potřeba podle odhadu téměř dvacet miliard korun. V rozpočtu by se musela částka na vyplacení najít, pokud by se neupravil zákon.

Reklama

Výběr článků

Načítám