Hlavní obsah

Květnový prodej automobilů v EU klesl o polovinu

Novinky, bož

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii (EU) v květnu meziročně klesl o 52,3 procenta na 581 161 vozů. Vyplynulo to z dat, jež ve středu zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Na prodejích se výrazně podepsala epidemie nemoci covid-19 a s ní související restriktivní opatření.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Na druhou stranu však květnový meziroční pokles není tak vysoký jako březnový a především dubnový. V březnu prodeje nových vozů poklesly o 55,1 procenta, v dubnu dokonce o 76,3 procenta.

„Ačkoliv karanténní opatření v souvislosti s covidem-19 byla v řadě zemí rozvolněna, počet prodaných nových vozů se propadl z 1 217 259 kusů loni v květnu na 581 161 osobních automobilů v letošním květnu,” uvedlo sdružení v tiskové zprávě.

Všech 27 zemí i v květnu zaznamenalo dvojciferný pokles prodejů. V Česku se prodalo 13 385 nových aut, což je o 44,4 procenta méně než před rokem.

Prodej nových aut v Česku klesl o třetinu, nejvíc dál táhnou škodovky

Ekonomika

K největšímu propadu došlo ve Španělsku, kde se prodalo o 72,7 procenta méně nových osobních vozů než ve stejný měsíc loňského roku. V Německu, Francii a Itálii, jež společně se Španělskem patří k největším evropským trhům, došlo k meziročnímu poklesu zhruba o polovinu.

Za celých prvních pět měsíců roku došlo v celé EU k poklesu o 41,5 procenta, v Česku o 30,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám