Hlavní obsah

Kutnohorský Philip Morris zvýšil tržby i zisk

Kutnohorskému výrobci cigaret Philip Morris ČR loni meziročně vzrostly konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH o deset procent na 14 miliard korun. Čistý zisk stoupl o 1,3 procenta na 2,3 miliardy korun. Firma navrhuje vyplatit hrubou dividendu 880 korun, uvedla v pondělí ve výroční zprávě.

Článek

Analytici nárůst tržeb předpovídali, a to zejména díky rostoucímu exportu. Objem odbytu v ČR vzrostl o 7,6 procenta, na Slovensku o 7,5 procenta. Export se zvýšil o 12,7 procenta.

Konsolidované tržby vzrostly podle firmy zejména v důsledku příznivého vývoje cen, objemu prodejů a míry zastoupení jednotlivých značek v prodejích v ČR a na Slovensku, vyššího objemu vývozů jiným společnostem ve skupině a také díky příznivému vývoji měnového kurzu.

„Náš tržní podíl v České republice však zůstal i nadále pod tlakem z důvodu pokračujícího přechodu spotřebitelů na cigarety v levném cenovém segmentu a také na jemně řezaný tabák pro ruční výrobu cigaret s nižším daňovým zatížením," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Philip Morris ČR András Tövisi.

Philip Morris zaměstnává v Česku přibližně 1100 lidí.  Akcie firmy na pražské burze ráno rostly o 0,13 procenta a prodávaly se za 11 200 korun na akcii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám