Hlavní obsah

Kuřáky krabička cigaret letos vyjde až o devět korun dráž

Právo, Jiří Novotný

Kuřákům se jejich zlozvyk v novém roce opět prodraží. Důvodem je vyšší zdanění cigaret, požadované Evropskou unií, a zejména prudké oslabení koruny v důsledku kurzových intervencí České národní banky (ČNB). Krabička cigaret tak může ve dvou etapách zdražit celkem až o devět korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Hned 1. ledna nabyla účinnosti novela zákona o spotřební dani na tabákové výrobky, která minimální daň zvedne z nynějších 2,18 na 2,25 koruny na jednu cigaretu. V důsledku toho krabička cigaret podraží o dvě až tři koruny. Výrobci totiž musí brát v potaz i růst nákladů,“ řekl včera Právu jednatel Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Problém je ovšem v tom, že Česká republika ani tak nedodrží směrnici EU, která členským zemím stanovila, že v roce 2014 bude muset být daň na 1000 cigaret nejméně 90 eur.

Česko by to splnilo, kdyby kurz koruny byl nyní 25 Kč za euro, s čímž při předkládání novely počítal před dvěma lety tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Aktuální kurz je ovšem kvůli opatření ČNB 27,44 Kč/eur. Nová vláda tak bude po svém jmenování muset co nejdříve předložit parlamentu ke schválení návrh další novely, aby naší republice nehrozil postih od Evropské komise.

Dvě možnosti

Výše této druhé etapy zdražení, k níž zřejmě dojde na podzim 2014, závisí na tom, jestli bude nová vláda akceptovat návrh, který připravil nynější ministr financí v demisi Jan Fischer. Ten totiž vychází z kurzu 25,80 Kč/eur. Pokud ale nový kabinet naopak použije aktuální kurz kolem 27,40 Kč/eur, zdraží krabička cigaret o dalších šest korun.

„Doufám, že nakonec projde ta mírnější verze. Nemyslím totiž, že by se s tím Evropská komise nějaký čas nespokojila. Ta se totiž v posuzování výše zdanění cigaret v jednotlivých zemích bude řídit kurzem z loňského 1. října, zveřejněným v Úředním věstníku EU. Tedy ještě před oslabením koruny,“ upozorňuje Provazník.

Prudké zdražení nahraje pašerákům

Jednorázové prudké zdražení by podle tabákových firem nahrálo pašerákům. Už nyní totiž v ČR nelze koupit cigarety za méně než 70 korun. Stále víc kuřáků dává přednost těm nejlacinějším značkám, nebo si cigarety balí sami z řezaného tabáku. Z nelegálních zdrojů však zatím pochází jen 5,4 procenta z jedné miliardy krabiček cigaret, které se ročně v ČR vykouří.

V každém případě je jisté, že hned v první etapě zdraží krabička cigaret o dvě až tři koruny. Na dotaz, kdy konkrétně se to v prodejní síti projeví, odpověděl Provazník: „Daň se sice zvedne v lednu, ale budou se ještě doprodávat zásoby za staré ceny. Ke zdražení tedy nejspíš dojde až na jaře.“

Anketa

Co pro vás jako kuřáka bude znamenat zdražení cigaret?
Omezím kouření
13,4 %
Přestanu kouřit
22,2 %
Nic
64,4 %
Celkem hlasovalo 3747 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám