Hlavní obsah

Kuba: Návrh velké novely horního zákona představíme v půlce prosince

Praha

Ministerstvo průmyslu a obchodu představí takzvanou velkou novelu horního zákona, která by měla upravovat i vyvlastňování nemovitostí, kolem poloviny prosince. V pořadu Partie televize Prima Family to uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

Článek

Ministr zároveň očekává, že Sněmovna přehlasuje veto prezidenta Václava Klause k tzv. malé novele horního zákona, která vyvlastňovací paragraf rušila.

Zrušení vyvlastňovacích paragrafů znamená, že stát by již neměl mít možnost se dostat k nerostným surovinám, ani kdyby to považoval za veřejný zájem. Museli by s tím nejprve souhlasit majitelé pozemků, které se nad ložisky nerostných surovin nachází.

Tzv. velká novela by měla podle Kuby paragraf o vyvlastňování v modernizované verzi opět obsahovat. „Stát nesmí rezignovat na přístup k nerostným surovinám a musí být schopen využít nástroj vyvlastnění. Ale musí to být vyvlastnění ve prospěch státu a ne soukromé společnosti," uvedl. Stát totiž podle Kuby musí rozhodovat o tom, kam bude směřovat jeho strategické nerostné bohatství.

Prezident tento týden vetoval novelu horního zákona, která ruší možnost vyvlastňování nemovitostí kvůli těžbě nerostných surovin, zejména uhlí. Podle Klause by se vláda schválením novely připravila o významný nástroj energetické politiky a otevřela by cestu ke spekulacím s pozemky. Prezidentovo veto, které ještě může přehlasovat Poslanecká sněmovna, uvítalo vedení Ústeckého kraje, ekologové ho kritizují.

Reklama

Výběr článků

Načítám