Hlavní obsah

Krušné hory mají největší zásoby vzácného prvku india na světě

Údajně největší světové zásoby vzácného prvku india našli němečtí vědci v Krušných horách, hraničním německo-českém pohoří. Indium (In) je velmi měkký kov, který má v současné době široké uplatnění hlavně v elektronickém průmyslu, například při výrobě počítačových mikročipů. Jeho cena v uplynulých letech hned několikanásobně vzrostla.

Foto: Profimedia.cz

Indium je chemický prvek s atomovým číslem 49.

Článek

Zásoby velmi vzácné, žádané a patřičně drahé suroviny objevili vědci z technické univerzity v saském Freibergu. India je v Krušných horách kolem tisícovky tun, což je více než se dosud předpokládalo, řekl deníku Sächsische Zeitung geolog Thomas Seifert. "To bude pro Evropu z ekonomického hlediska možná rozhodující," citují noviny vědce.

Chemický prvek s atomovým číslem 49 se používá v elektronice například při výrobě polovodičů, počítačových čipů, světelných diod, displejů a solárních článků. Chemickými vlastnostmi se podobá hliníku, vzhledem spíš zinku.

Indium patří mezi nejvzácnější suroviny vůbec

Jeho cena se jenom během posledních pěti let zhruba zdesetinásobila ze 70 na 700 eur (na zhruba 18 600 Kč) na kilogram. Dosud se světové zásoby vytěžitelného india odhadovaly podle údajů freiberské akademie na 2 800 tun.

Podle informací serveru Spiegel Online by byla těžba suroviny v okolí saského Freibergu myslitelná nejdříve za tři roky. Jenom v tomto regionu se údajně nachází 220 tun india. Ve kterých dalších regionech se vzácná surovina vyskytuje a zda se to týká i české strany Krušných hor, zdroje neupřesňují.

"Pokud nadále poroste cena na světových trzích, bude těžba rentabilní," uvedla vysoká škola. Nyní by ale bylo zahájení těžby ještě příliš nákladné, neboť indium se nevyskytuje v čisté formě, což těžbu značně prodražuje.

Krušné hory mají jak na německé, tak na české straně dlouhou hornickou tradici. V minulosti se tu těžila například stříbrná ruda. Pod zemí tu byly objeveny také další kovy jako cín, měď, olovo a wolfram, upozornil Seifert.

Reklama

Výběr článků

Načítám